Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Διευρύνεται η ομάδα των χωρών που αντιδρά στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς μετά τον Καναδά, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και την Ευρώπη που ακολουθεί, η Κίνα εξέφρασε επίσης δημοσίως τη διαφωνία της, με το ενδεχόμενο η αντιπαράθεση να καταλήξει σε εμπορικό πόλεμο να ενισχύεται, προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια στις αγορές.

Με μια δήλωση που ισορροπεί ανάμεσα στην φιλική διάθεση και την επίδειξη ισχύος ο Ζανγκ Γεσουί, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου, στέλνει σαφές αλλά σε χαμηλούς τόνους μήνυμα στις ΗΠΑ,

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα που είναι κατά των κινεζικών συμφερόντων

Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή 25% φόρου στο εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο με σκοπό την προστασία των Αμερικανών παραγωγών.

Διαφήμιση

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα θέσουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και διεμήνυσε: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Σιόμπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή δασμών στον χάλυβα δεν είναι η πρώτη κίνηση που φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα στα ζητήματα εμπορίου, καθώς είχε προηγηθεί η απόσυρση από την TPP και η ηχηρή διαφοροποίηση στις συνόδους G-7 και G-20.

Απέναντι από την πολιτική Τραμπ έχει τοποθετηθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια πρωτοβουλία διεθνώς.

Διαφήμιση