Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Κοινό μέτωπο ΕΕ, Κίνας και Καναδά, κατά των κυρώσεων Τραμπ

Διευρύνεται η ομάδα των χωρών που αντιδρά στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς μετά τον Καναδά, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής και την Ευρώπη που ακολουθεί, η Κίνα εξέφρασε επίσης δημοσίως τη διαφωνία της, με το ενδεχόμενο η αντιπαράθεση να καταλήξει σε εμπορικό πόλεμο να ενισχύεται, προκαλώντας ανησυχία και ανασφάλεια στις αγορές.

Με μια δήλωση που ισορροπεί ανάμεσα στην φιλική διάθεση και την επίδειξη ισχύος ο Ζανγκ Γεσουί, εκπρόσωπος του κινεζικού κοινοβουλίου, στέλνει σαφές αλλά σε χαμηλούς τόνους μήνυμα στις ΗΠΑ,

Η Κίνα δεν επιθυμεί έναν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν μέτρα που είναι κατά των κινεζικών συμφερόντων

Η Κίνα είχε ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της, μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιβολή 25% φόρου στο εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο με σκοπό την προστασία των Αμερικανών παραγωγών.

Διαβάστε  Η Ευρώπη δεν έχει μεταναστευτική πολιτική, δεν υπάρχει ούτε κοινός τόπος για αλλαγή του Δουβλίνου

Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση και άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, που προειδοποιούν ότι δεν θα διστάσουν να προβούν σε αντίποινα.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε ότι οι δασμοί θα θέσουν χιλιάδες ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο και διεμήνυσε: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι, εάν η βιομηχανία μας πληγεί από άδικα μέτρα».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά δήλωσε ότι η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ΗΠΑ θα ήταν «εντελώς απαράδεκτη», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Αμερικανούς αξιωματούχους στο θέμα αυτό.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ θα διαστρεβλώσουν το παγκόσμιο εμπόριο και θα στοιχίσουν θέσεις εργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Στίβεν Σιόμπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβολή δασμών στον χάλυβα δεν είναι η πρώτη κίνηση που φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα στα ζητήματα εμπορίου, καθώς είχε προηγηθεί η απόσυρση από την TPP και η ηχηρή διαφοροποίηση στις συνόδους G-7 και G-20.

Διαβάστε  Ουγγαρία: Ο Ορμπάν ποινικοποιεί τη βοήθεια σε μετανάστες

Απέναντι από την πολιτική Τραμπ έχει τοποθετηθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που έχει μια τέτοια πρωτοβουλία διεθνώς.

Διαφήμιση