Μπροστά σε πολιτική κρίση βρίσκεται η Σλοβακία καθώς η άγρια δολοφονία του δημοσιογράφου και της συντρόφου, ενώ ερευνούσε κύκλωμα διαφθοράς πολιτικών με τη Μαφία, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές.
Οι εξελίξεις στη Σλοβακία είναι ανησυχητικές, αφενός γιατί η χώρα έχει ασυνήθιστα υψηλό βαθμό διαφθοράς στο δημόσιο βίο αν και ανήκει στην Ευρωζώνη, γεγονός που εντείνει τον προβληματισμό για τα ενταξιακά κριτήρια και αφετέρου, γιατί η αστάθεια στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δίνει χώρο για την ανάπτυξη ρωσικών πρωτοβουλιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σταθερότητα της περιοχής και της Ευρώπης.
Ο προβληματισμός εντείνεται ενόψει της έναρξης ενταξιακής διαδικασίας για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όπου παρατηρείται επίσης υψηλός βαθμός διαφθοράς και επιρροής εγκληματικών οργανώσεων στην κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με την Transparency International.
Μέχρι πρότινος η Σλοβακία θεωρούνταν όαση σταθερότητας και Δημοκρατίας στην περιοχή, καθώς η Πολωνία και η Ουγγαρία βρίσκονται σε ευθεία και διαρκή αντιπαράθεση με την ΕΕ λόγω της προσπάθειας των κυβερνήσεών τους να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, ενώ ιδιαίτερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Ο πρόεδρος της Σλοβακίας Αντρέι Κίσκα κάλεσε την κυβέρνηση της χώρας είτε να προχωρήσει σε σαρωτικό ανασχηματισμό είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς, όπου φέρονται να εμπλέκονται πολιτικοί αξιωματούχοι και η ιταλική μαφία.
«Αυτή τη στιγμή βλέπω δύο λύσεις: έναν ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης ή πρόωρες εκλογές, που θα ήταν η πιο φυσιολογική λύση σε πολλές δημοκρατικές χώρες»,
επισήμανε ο κ. Κίσκα, κατά τη διάρκεια ενός τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε σχετικά με αυτήν τη δολοφονία.
Οι δολοφονίες του Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του, οι οποίοι έπεσαν νεκροί από σφαίρες στο σπίτι τους, προκάλεσαν σοκ στη χώρα και αναζωπύρωσαν τον δημόσιο διάλογο για την ελευθερία του Τύπου και τη διαφθορά, τόσο στη Σλοβακία όσο και στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής του σλοβακικού κράτους κατήγγειλε «την αλαζονεία της εξουσίας» και την απουσία μέτρων εξόδου από την «κρίση εμπιστοσύνης» απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του.
«Περίμενα μία εβδομάδα για να δω ποια μέτρα και πολιτικές αποφάσεις θα έπαιρνε η κυβέρνηση προσπαθώντας να αποκλιμακώσει την ένταση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη»,
εξήγησε ο κ. Κίσκα.
«Δεν αναφέρθηκε καμία λύση. Ορισμένοι παραιτήθηκαν, όμως εγώ δεν βλέπω κανένα σχέδιο για να εξέλθει η χώρα από την κρίση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε.