στο προσκήνιο επανέρχεται η υπόθεση της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας αν και οι εντάσεις έχουν υποχωρήσει αισθητά και η Μαδρίτη φαίνεται να ελέγχει την κατάσταση αφού ανάγκασε τον Καρλές Πουτζεμόντ να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία, καθώς παραμένει διωκόμενος και εφόσον επιστρέψει στη χώρα θα συλληφθεί.
Σε δεύτερη φάση φαίνεται ότι προωθείται το ενωτικό κίνημα καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της απόσχισης της Καταλονίας.
Σχεδόν 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, από 175.000- 200.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Ανεξαρτήτως του όγκου της διαδήλωσης η καταλανική κοινή γνώμη παραμένει διαιρεμένη επί του θέματος, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι αποσχιστικές τάσεις χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως μοχλός πίεσης για τη μείωση της φορολογίας και την ενίσχυση της αυτονομίας και των εξουσιών της τοπικής κυβέρνησης.
Η κινητοποίηση είναι η πρώτη που οργάνωσε η ομάδα «Ταμπάρνια», που δραστηριοποιείται κυρίως στο Διαδίκτυο κι η οποία αποδοκιμάζει το καταλανικό κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, με όπλα το χιούμορ και τη σάτιρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικριτές των δυνάμεων υπέρ της απόσχισης διαδήλωσαν διεκδικώντας την ίδρυση της περιφέρειας της «Ταμπάρνιας», μιας φανταστικής περιοχής που επινοήθηκε προκειμένου οι υπέρμαχοι της ενότητας της χώρας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των προασπιστών της ανεξαρτησίας.
Το όνομα Ταμπάρνια (Tabarnia) προήλθε από το πρώτο γράμμα των δύο πόλεων όπου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία κατά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου: Ταραγόνα και Βαρκελώνη (Tarragona- Barcelona).
Κρατώντας σημαίες της Ισπανίας, αλλά και πανό με τα χρώματα της φανταστικής αυτής περιφέρειας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης έως την έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας, όπου οι αυτονομιστές διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.