Θολή ακόμα η εικόνα για τον ρατσισμό στη Γερμανία

Θολή ακόμα η εικόνα για τον ρατσισμό στη Γερμανία

Συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για τα ρατσιστικά εγκλήματα και τις επιθέσεις στη Γερμανία, καθώς τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα Osnabrueckner Zeitung, αναφέρουν ότι το 2017 πραγματοποιήθηκαν 950 επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων και μουσουλμανικών ιδρυμάτων και εγκαταστάσεων όπως τεμενών.

Η έκθεση, που είναι διαθέσιμη σε βουλευτές, αναφέρει ότι 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις, από τις οποίες οι 60 διαπράχθηκαν ενάντια σε τεμένη, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Σχεδόν όλοι οι δράστες των επιθέσεων ήταν ακροδεξιοί εξτρεμιστές, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο Αϊμάν Μάζιεκ, επικεφαλής του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον μουσουλμάνων και μουσουλμανικών εγκαταστάσεων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές αρχές δεν παρακολουθούν ακόμη συγκεκριμένα αντιϊσλαμικά περιστατικά και τα θύματα συχνά δεν καταγγέλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

Διαφήμιση

Ωστόσο, το στοιχείου του αριθμού των επιθέσεων απομονωμένο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δεν δείχνει την τάση, ούτε τη διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την επίδραση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τα εγκλήματα μίσους και ρατσισμού βρίσκονται σε φθίνουσα τροχιά από το 2012, εμφανίζοντας αύξηση το 2016.

Σε πολιτικό επίπεδο το 2017 πιστοποιήθηκε η άνοδος της ακροδεξιάς με την είσοδο του AfD στη Βουλή, ως τρίτο κόμμα, ενώ μετά τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού το ακροδεξιό κόμμα αναδεικνύεται σε αξιωματική αντιπολίτευση.