Σταθάκης: Χρηματιστήριο Ενέργειας και απελευθέρωση φυσικού αερίου άμεσα

Σταθάκης: Χρηματιστήριο Ενέργειας και απελευθέρωση φυσικού αερίου άμεσα

Ανακοινώσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ελκυστικότητας της εγχώριας ενεργειακής αγοράς έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προαναγγέλοντας τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, έως τις αρχές του επόμενου έτους καθώς και ην απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας ο μεγάλος μετασχηματισμός που συμβαίνει στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας προκαλεί τεκτονικές αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη. Ο Γιώργος Σταθάκης, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τους τρεις βασικούς πυλώνες στην αγορά ενέργειας, οι οποίοι είναι: ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), η μείωση της κατανάλωσης και η απελευθέρωση της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, πλέον έχει αλλάξει η τιμολόγηση στην αγορά των ΑΠΕ έτσι ώστε οι επενδυτές να γνωρίζουν τις ανάγκες που θα παρουσιάσει η Ελλάδα τα επόμενα 20-30 χρόνια. Στόχος είναι η Ελλάδα να καταφέρει μέχρι το 2030 να έχει στο ενεργειακό της μείγμα το 50% της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ. O δε λιγνίτης, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μέχρι το 2030 θα αντιπροσωπεύει το 20% της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Το μονοπώλιο στην αγορά του λιγνίτη καταργείται και εισέρχονται νέοι παίχτες στην αγορά, τόνισε ο υπουργός.

Διαφήμιση

Έδωσε εξάλλου ιδιαίτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να υπάρχουν ανταγωνιστικές τιμές, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η θέσπιση του κοινωνικού τιμολογίου για όσους πολίτες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.