Νέα επένδυση 300 εκατ. με γεωοικονομικά μηνύματα από τον Μυτιληναίο

Νέα επένδυση 300 εκατ. με γεωοικονομικά μηνύματα από τον Μυτιληναίο

Νέα επένδυση 300 εκατ., τη δεύτερη στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρηματικού σχεδίου τριών δράσεων, ύψους 1 δισ., ανακοίνωσε ότι θέτει σε τροχιά υλοποίηση η ενεργειακή εταιρία του ομίλου Μυτιληναίος, Protergia, δια στόματος του διευθύνοντος Συμβούλου, Ντίνου Μπενρουμπή, από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ανακοίνωσε ο Ντίνος Μπενρουμπή η Μυτιληναίος κατέθεσε, την Παρασκευή, αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650MW και τόπο κατασκευής το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο, ενώ αναμένεται και η τρίτη, η οποία θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Πρόκειται για κίνηση που οδηγεί σε ανατροπή του υφιστάμενου ενεργειακού προφίλ της χώρας, η οποία καθιστά σαφές ότι η αγορά ενέργειας στη χώρα έχει πλέον ανοίξει και στέλνει ηχηρό μήνυμα στους επενδυτές. Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκ. ευρώ ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Όπερ σημαίνει ότι η μονάδα θα είναι πλέον αποδοτική, συνδυασμένου κύκλου, στην Ευρώπη.

Διαβάστε  Sustainability Leader για το 2017 η MYTILINEOS

Ο σχεδιασμός του Ευάγγελου Μυτιληναίου λαμβάνει όμως υπόψη του και τον γεωοικονομικό παράγοντα επιχειρώντας να διαμορφώσει ένα μείγμα που θα ενισχύει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και θα διαφοροποιεί, αρκούντως τους προμηθευτές του, περιορίζοντας το αναλαμβανόμενο ρίσκο και οριοθετώντας αποτελεσματικό το εύρος τιμών αγοράς. Για να επιτύχει τον στόχο αυτό ο Μυτιληναίος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στις εισαγωγές φυσικού αερίου, τόσο από τη ρωσική Gazprom όσο και σε μορφή LNG από άλλους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση της Μυτιληναιος εντάσσεται στον ευρωπαϊκό και ελληνικό σχεδιασμό περιορισμού της χρήσης άνθρακα, τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Διαβάστε  Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για τον EastMed εντός του 2018

Η νέα μονάδα

Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC – ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.

Ο νέος σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63% που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό σταθμό συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη. Ο σταθμός αυτός λόγω της εξαιρετικά υψηλής απόδοσής του, αλλά και λόγω των ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας φυσικου αερίου, προβλέπεται να αποτελέσει μονάδα βάσης για το ελληνικό ενεργειακό σύστημα. Με την αναμενόμενη άνοδο των τιμών του CO2 θα έχει το χαμηλότερο κόστος όλων των σταθμών στην Ελλάδα και έτσι θα είναι πρώτος στην σειρά ένταξης.

Διαβάστε  Ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Ο όμιλος Μυτιληναίου ακολουθώντας πολιτική καθιέρωσης ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ενεργειακός παίχτης της χώρας μετά τη ΔΕΗ και ο μεγαλύτερος ιδιώτης υλοποιεί μια πολυεπίπεδη στρατηγική με έμφαση στην παραγωγή, παρουσία στην εμπορία και ρόλο στις εισαγωγές αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η κατασκευή της νέας μονάδας ισχύος 650MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κίνηση της Μυτιληναίος, καθώς είχε προηγηθεί η πρόταση για τη αναβάθμιση του ΑΗΣ Αμύνταιου, ενώ υπολείπεται μια ακόμη κίνηση η οποία θα ανακοινωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου.

Διαφήμιση