Η Μπακογιάννη επαναφέρει ζήτημα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Η Μπακογιάννη επαναφέρει ζήτημα σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Νέα πόρτα για τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών άνοιξε με τοποθέτησή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Ντόρα Μπακογιάννη, αναδεικνύοντας το επίκαιρο ζήτημα της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας και της ανατροπής του πολιτικού status quo στην Άγκυρα, που πλέον οδηγεί τον Ταγίπ Ερντογάν σε νέες συμμαχίες.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, αν και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, έθεσε ζήτημα διαμόρφωσης νέας ελληνικής στρατηγικής έναντι της Τουρκίας, παραπέμποντας σε σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

«Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει πάρει νέα μορφή, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε προβλήματα, πολλά από αυτά για πρώτη φορά και με αυτήν την ένταση»

ανέφερε η κ. Μπακογιάννη και παρατήρησε ότι «τα Ίμια 2 έχουν χειρότερα αποτελέσματα από τα Ίμια 1». Ενώ συνέχισε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απλώς «παρακολουθεί» τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Διαφήμιση

Όπως σημείωσε,

«βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία εμφανίζεται και στο Αιγαίο, αλλά εμφανίζεται κυρίως στην Κύπρο και καθένας πρέπει να κάνει μία πολύ σωστή και σε βάθος ανάλυση των νέων δεδομένων. Η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία που ήταν πριν από δέκα χρόνια. Είναι μία διαφορετική Τουρκία, με διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό και κάνει κινήσεις στρατηγικής συνεργασίας, τις οποίες είχε αποφύγει στο παρελθόν.

«Τα δεδομένα που ξέραμε έχουν σαφώς διαφοροποιηθεί. Δεν είναι καθόλου τυχαία η παρουσία τουρκικών πλοίων στο Οικόπεδο 3 της Κύπρου. Έχει μεγάλη σημασία ποιο οικόπεδο επέλεξαν για να δημιουργήσουν την ένταση. Άρα, πιστεύω ότι η Τουρκία, στη φάση αυτή, έχει ανοίξει όλη της την βεντάλια και το σημερινό επεισόδιο, το οποίο παρουσιάστηκε στον Έβρο, και οι πρώτες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς δεν επιτρέπουν εφησυχασμό»,

συμπλήρωσε η ίδια.