Ανησυχία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

Ανησυχία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: Οι κίνδυνοι και τα σενάρια

Ανοιχτό είναι ακόμα το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος την Παρασκευή, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος επισημαίνει ωστόσο ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Αναλύοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το συμβάν, ο αρμόδιος υπουργός σημειώνει:

«Θέλω να πιστεύω ότι το περιστατικό θα αξιολογηθεί από τις τουρκικές αρχές στις πραγματικές του διαστάσεις».

Η τοποθέτηση αυτή σε συνδυασμό με την ασάφεια και τα αντιφατικά δημοσιεύματα για την τελική μορφή και υφή του κατηγορητηρίου που αντιμετωπίσουν οι Έλληνες στρατιωτικοί τη Δευτέρα, διαμορφώνουν το πρώτο επίπεδο ανησυχίας από ελληνικής πλευράς.

Διαφήμιση

Το δεύτερο επίπεδο έγκειται στην τελική ποινή που θα επιβληθεί, ακόμα και για το μίνιμουμ των κατηγοριών καθώς και για τον τρόπο έκτισής του, καθώς οι τεχνικές λεπτομέρειες αποτελούν τον πρώτο σκόπελο και το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να επιλέξει την ανάδειξη του ζητήματος σε πολιτικό επιδιώκοντας ανταλλαγή είναι το δεύτερο αλλά βασικότερο ζήτημα.

Διαβάστε  Ο Κοτζιάς ανέβασε τους τόνους προς την Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Επ αυτού του θέματος τοποθετήθηκε με δηλώσεις του στον Σκάι, νωρίτερα, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν βλέπει πρόθεση να αναχθεί το θέμα σε πολιτικό “παζάρι” για την έκδοση των 8 Τούρκων κρατουμένων αξιωματικών ή των 9 Κούρδων που κατηγορούνται για τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης αναγνωρίζει τις νέες συνθήκες στο Αιγαίο και την εντεταμένη τουρκική προκλητικότητα,

«η Ελλάδα είναι χώρα της ειρήνης, όμως «η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αντιμετωπίζεται με τη χρήσιμη νηφαλιότητα και την πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική. Τα σύνορά μας, άλλωστε, είναι σύνορα της Ευρώπης».

Αναφορικά, δε, με την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος, ο κ. Κουβέλης υπογραμμίζει ότι

«η χώρα μας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, με τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις της έναντι του ευρωπαϊκού δημοκρατικού κεκτημένου»

Ταυτοχρόνως διαμηνύει, μέσω της συνέντευξής του, ότι «η Ελλάδα δεν επιλέγει και ούτε θέλει τη συμμετοχή της στη λεγόμενη κούρσα του ανταγωνισμού των εξοπλισμών. Εκείνο που πράττει είναι η εξασφάλιση των ικανών στοιχείων που υπερασπίζονται και θωρακίζουν την ικανή και αναγκαία άμυνα της χώρας».

Διαβάστε  Κουβέλης: "Ακήρυχτος πόλεμος στο Αιγαίο", πως ερμηνεύονται οι δηλώσεις του

Το επίπεδο ανησυχίας ανεβάζουν με δηλώσεις τους για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου τόσο η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.