Θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Γιατί το ΓΕΕΘΑ παραδέχεται με ανακοίνωση το λάθος πριν υπάρξει ανακοίνωση από την Τουρκία. Τι σημαίνει ενδεχόμενη προσθήκη της κατηγορίας για κατασκοπεία

Θα δικαστούν για παράνομη είσοδο στην Τουρκία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

Σε μίνι διπλωματική κρίση εξελίσσεται η σύλληψη των δυο Ελλήνων στελεχών του στρατού ξηράς σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο θα οδηγηθούν σε “τυπική δίκη” για παράνομη είσοδο, στο πλαίσιο της νομικής διαδικασίας για τον επαναπατρισμό τους. Το σκηνικό περιπλέκουν, όμως, αναφορές τουρκικών media σύμφωνα με τις οποίες, στις κατηγορίες προστίθεται και η κατασκοπεία.

Το μικρής κλίμακας επεισόδιο αποτελεί το βάπτισμα του πυρός για τον νέο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του και σήμερα καλείται να συντονίσει την επιχείρηση ανάκτησης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που βρέθηκαν επί τουρκικού εδάφους έχοντας παρεκκλίνει από την πορεία τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί η προσθήκη της κατηγορίας για κατασκοπεία η κατάσταση μπορεί να πάρει επικίνδυνη τροπή καθώς ανοίγει πλέον τη διαδικασία πολιτικοποίησης του θέματος. Αν η Άγκυρα επιλέξει τελικά αυτό το μονοπάτι τότε το μήνυμα είναι ότι επιθυμεί πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία η Τουρκία θα εντάξει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ή τους Κούρδους ή ενδεχομένως και τις δυο ομάδες.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ερμηνεία των ιδιαίτερα προσεκτικών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, τα δυο στελέχη του στρατού ξηράς θα δικαστούν στην Τουρκία για παράνομη είσοδο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ χθες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το περιστατικό, για το οποίο έγινε στο ΓΕΕΘΑ μεγάλη σύσκεψη με όλη την ηγεσία προέκυψε από λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να αποφύγει τη διόγκωση του θέματος, καθώς τεχνικά λάθη θα μπορούσαν να δώσουν στην Άγκυρα το έναυσμα να χρησιμοποιήσει τους δυο στρατιωτικούς ως μοχλό πίεσης, στήνοντας ένα ιδιότυπο παζάρι. Για το λόγο αυτό το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε ανακοίνωση παραδεχόμενο παράνομη είσοδο και αποδίδοντάς την στις καιρικές συνθήκες, θέλοντας να βγει μπροστά από τις εξελίξεις και να περιορίσει ενδεχόμενη τουρκική προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος και αναγωγής του σε πρόκληση.

«Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κος Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Ομόλογό του κο Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας»

ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναλυτικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα υπάρξει δίκη των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία και για το αν υπάρχει φόβος, η γείτονος να εκμεταλλευτεί διαφορετικά το γεγονός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουμε, το χθεσινό περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή οι δύο Ελληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρόμο τους και επαναλαμβάνω βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα, αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στην χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελληνων αξιωματικών στην χώρα μας».

Οι δύο Ελληνες ένας ανθυπολοχαγός και ένας επαγγελματίας οπλίτης με τον βαθμό του λοχία συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αδριανούπολη με την κατηγορία της παραβίασης συνόρων, ενώ έχουν ανοίξει διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ανησυχία ωστόσο οι επαφές συνεχίζονται αν και οι περισσότεροι δίαυλοι σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν διακοπεί και οι επαφές γίνονται πλέον κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο.

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το ΓΕΣ σημείωνε ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους τουρκικές για τις διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

«Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες».

Διαφήμιση