Την έγκρισή τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης έδωσαν και επισήμως οι θεσμοί, αποστέλλοντας την έκθεση συμμόρφωσης στο EuroWorking Group, το οποίο επίσης ανέπεμψε στο Eurogroup την έκθεση εισηγούμενο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στην έκθεση συμμόρφωσης εμφανίζονται περατωμένα και τα δυο τελευταία προαπαιτούμενο, της έγκρισης του προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό και αναφέρει ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ένδειξη που επιτρέπει στους τεχνικούς συμβούλους των υπουργών Οικονομικών να συνυπογράψουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να αναπέμψουν το θέμα στο Eurogroup, το οποίο θα εγκρίνει με τη σειρά του την έκθεση και θα προωθήσει το ένταλμα στο διοικητικό συμβούλιο του ESM για εκταμίευση της δόσης των 5,6 δισ.
«Εκτός από την υιοθέτηση της συμφωνημένης νομοθεσίας οι πλειστηριασμοί γίνονται ηλεκτρονικά ενώ η ροή εκτέλεσης των πλειστηριασμών έχει αυξηθεί ενώ η γεωγραφική κάλυψή τους στις περιφέρειες της Ελλάδας έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες»
αναφέρεται, χαρακτητιστικά, στην έκθεση συμμόρφωσης.
Πριν από λίγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο έδωσε επίσης το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης, επισημαίνοντας ότ:
«Ενημερώθηκα ότι το EwG επιβεβαίωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί»,
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει
«Η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τα δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και την συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Το συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών των εθνικών κοινοβουλίων. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο β’ μισό του Μαρτίου».
Όπως τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup «μπαίνουμε τώρα στην τελευταία φάση του ελληνικού προγράμματος του ESM. Η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο και η τεχνική συζήτηση για τα πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα άρχισε να επιστρέφει στην χρηματοδότηση από τις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμη στον καθορισμό του μετά-πρόγραμμα πλαισίου. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να γυρίσει σε ένα εξίσου κανονικό βηματισμό με τους ευρωπαίους εταίρους και να αφήσει πίσω τις ημέρες της κρίσης».