Οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τη βελτίωση του κλίματος στην κορεατική χερσόνησο καταγράφηκαν ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην σκληρή γραμμή που έχει χαράξει ο Ντόναλντ Τραμπ, στάση που αν και εμπρηστική σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται ότι ευνοεί την ανάπτυξη διπλωματικών πρωτοβουλιών.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν ετοιμάσαι και νέο πακέτο κυρώσεων για τη Βόρεια Κορέα, προκαλώντας την αντίδραση της Κίνας, τις επικρίσεις της Ρωσίας και τον σκεπτικισμό, έως και αποστασιοποίηση της ΕΕ.
Πριν από λίγο καιρό και ενώ η ένταση κλιμακωνόταν διαρκώς, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπμ δήλωσε στο Bloomberg ότι θα ήταν τιμή του να συνομιλήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν κάτω από τις σωστές συνθήκες. Ένα τέτοιο σενάριο ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς, δεδομένου ότι και τα δύο έθνη δεν έχουν διπλωματικούς δεσμούς. Για ένα διάστημα στη δεκαετία του 1990, οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησαν τακτικό διάλογο για την εξουδετέρωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και κορυφώθηκαν με την Υπουργό Εξωτερικών Madeleine Albright που επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ το 2000.
Από τότε, όμως, οι σχέσεις δεν έχουν εξομαλυνθεί, φτάνοντας σε σημείο δοκιμών ασφαλείας για ενδεχόμενο πυρηνικό χτύπημα.
Σήμερα, πολύ λίγες δυτικές χώρες έχουν πρεσβείες ή προξενεία στη Βόρεια Κορέα, αν και πολλοί διατηρούν πρεσβείες μη μόνιμων κατοίκων σε γειτονικές χώρες. Συνολικά, 164 χώρες έχουν καθιερώσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, αλλά μόνο 24 από αυτές διατηρούν πρεσβείες στην Πιονγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Βόρεια Κορέα έχει πρεσβείες σε 47 χώρες με αρκετούς πρεσβευτές της να είναι επίσης διαπιστευμένοι σε γειτονικές χώρες.