Με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνει η κυβέρνηση της πΓΔΜ τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και απεμπόλησης του αλυτρωτισμού, καθώς μετά την αλλαγή ονομασίας και την αντικατάσταση των πινακίδων στην εθνική οδό και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, αποκαθήλωσε και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τον διεθνή αερολιμένα της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα media το άγαλμα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έφιππου στον Βουκεφάλα, απομακρύνθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, από την αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων.
Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων είχε τοποθετηθεί το 2011 και αποτελούσε δωρεά της τουρκικών συμφερόντων εταιρίας “TAV”, η οποία από το 2010 διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ.
Η κίνηση φέρει υψηλό και διττό συμβολισμό καθώς όχι μόνο κινείται στην κατεύθυνση της εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού και της ιστοριοκαπηλείας αλλά σηματοδοτεί την απομάκρυνση από τον τουρκικό άξονα, που διαθέτει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, επιρροή στον μουσουλμανικό πληθυσμό και οι κινήσεις της, σε αυτή τη φάση, εξυπηρετούν τη Ρωσία.
Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «παράλογο» το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ ενώ αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην Ευρώπη – της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία» αναφέρουν οι Financial Times.
Παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΓΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Τώρα, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».