Μίνι-κρίση έχει πυροδοτηθεί στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας λίγο καιρό μετά τις ετήσιες κρίσεις στο Σώμα και αμέσως μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις επιδρομές του Ρουβίκωνα και των αντιεξουσιαστών στο κέντρο της Αθήνας και υψηλής αξίας στόχους.
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την πίεση και να στείλει μήνυμα προς υπηρεσιακούς παράγοντες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τη ΓΑΔΑ, όπου είχε σύσκεψη με υψηλόβαθμους αξιωματικούς για την ενίσχυση των μέτρων προστασίας, στα οποία περιλαμβάνονται και οι πεζές περιπολίες.
Καλά πληροφορημένες πηγές αποδίδουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε απροθυμία υψηλόβαθμων αξιωματικών να συνεργαστούν με τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ λόγω των ανακατατάξεων που έφεραν οι πρόσφατες κρίσης καθώς και λόγω της σωρευμένης δυσφορίας του συντηρητικού πυρήνα της Αστυνομίας για την κατάργηση της ομάδας ΔΙΑΣ και της αποδυνάμωση της ΔΕΛΤΑ.
Στον απόηχο όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε Αθήνα και περιφέρεια, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε σε αστυνομικούς όλων των βαθμίδων που είχαν συγκεντρωθεί στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ ζητώντας τους να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στην αστυνόμευση του κέντρου και ειδικότερα στην αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων». Τυπικά, αφορμή για την παρουσία του κ. Τόσκα στη ΓΑΔΑ είναι η προγραμματισμένη για αύριο έναρξη εφαρμογής νέου σχεδίου αστυνόμευσης στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Ωστόσο, σύμφωνα με την “καθημερινή” από το περιεχόμενο της ομιλίας του υπουργού στους αστυνομικού προκύπτει σαφής επιδίωξη ήταν να εκπέμψει το μήνυμα δυσαρέσκειας για τις επιδόσεις τις ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα, όπως ο βανδαλισμός καταστημάτων στην οδό Ερμού και η επίθεση με χειροβομβίδα στο Α.Τ. Καισαριανής. «Δεν είμαι ευχαριστημένος από την αποτελεσματικότητά σας ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση των τελευταίων περιστατικών. Λάθη κάνουν μόνο όσοι εργάζονται. Τα επαναλαμβανόμενα λάθη ωστόσο και η αδιαφορία ελέγχονται» φέρεται να δήλωσε ο κ. Τόσκας απευθυνόμενος στους αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, ενώ κατά πληροφορίες άσκησε κριτική στους επικεφαλής αξιωματικούς για το γεγονός ότι σε περιστατικά όπως οι επιθέσεις στο κτίριο της Novartis και την Ισραηλινή πρεσβεία η αστυνομία ήταν απούσα με το αιτιολογικό ότι τα συμβάντα έγιναν στην αλλαγή της βάρδιας.