Η Exxon φεύγει από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων

Η Exxon φεύγει από τη Ρωσία λόγω κυρώσεων

Σκληραίνει η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, σε βαθμό που η πετρελαϊκή Exxon αναγκάζεται να αποσυρθεί από τα κοινά project και τις κοινοπραξίες με τη Rosneft.

H κορυφαία πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, είχε λάβει ουσιαστικά από πέρυσι την απόφαση να αποχωρήσει από την μεγαλύτερη περιοχή εξερεύνησης κοιτασμάτων, στην οποία είχε παρουσία, καθώς οι κυρώσεις είχαν οδηγήσει σε παράλυση των project.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Exxon έκλεισε τη συμφωνία με τη Rosneft το 2013, όταν το τιμόνι της κρατούσε ο Ρεξ Τίλερσον, σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τις ευλογίες του στη συνεργασία των δύο πετρελαϊκών κολοσσών είχε δώσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος προέβλεπε τότε ότι θα αυτή θα έχει διάρκεια πολλών δεκαετιών.

Διαβάστε  Έτοιμη να αγοράσει S-400 η Ινδία, ψάχνει παράθυρο για τις αμερικανικές κυρώσεις

Πέρυσι η αμερικανική εταιρεία ήρθε αντιμέτωπη με πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έκρινε ότι οι συμβάσεις της με τη Rosneft παραβίαζαν τις κυρώσεις.

Η αποχώρηση από τη Ρωσία συνιστά πλήγμα για την παραγωγή της Exxon, η οποία καταγράφει πτώση τα πέντε από τα τελευταία έξι χρόνια.

Διαβάστε  Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Διαφήμιση