Γερμανικές μίζες για το Μετρό με… πολιτικές αναθυμιάσεις

Γερμανικές μίζες για το Μετρό με… πολιτικές αναθυμιάσεις

Μπροστά σε νέο υπόθεση πολιτικής διαφθοράς βρίσκεται η Ελλάδα καθώς, όπως αποκαλύπτεται, η γερμανική Δικαιοσύνη απέστειλε στοιχεία για τη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, που αφορούν την υλοποίηση έργων του Μετρό της Αθήνας τη χρονική περίοδο 2003-2007, στις ελληνικές αρχές.

Στην υπόθεση, έτσι όπως σκιαγραφείται από τα δημοσιεύματα των media φαίνεται να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν χρηματιστεί με συνολικό ποσό 370.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων του μετρό στην Αθήνα επί των οποίων έπαιρναν ποσοστά και πολιτικά κόμματα. Η περίοδος που αφορούν τα στοιχεία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είναι διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Τα δημοσιεύματα αρκούν, πλέον, για να δυναμιτίσουν το ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό, πυροδοτώντας νέο κύκλο εντάσεων και αντιπαραθέσεων με τελικό αποδέκτη την κοινωνία.

Διαφήμιση

Τα στοιχεία εντοπίστηκαν στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται για την υλοποίηση συμβάσεων της Αττικό Μετρό. Τα στοιχεία εστάλησαν από την γερμανική δικαιοσύνη στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές.

Όπως προκύπτει από αυτά οι καταβολές των χρημάτων φέρονται να γίνονταν από τη γερμανική εταιρεία Deutsche Bahn η οποία συμμετείχε στην Κοινοπραξία Συμβούλων Μετρό Ελλάδος με τις εταιρίες Thales (σ.σ. εμπλέκεται στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων), Lahmeyer και ΟΜΕΚ, για την υλοποίηση του σχεδιασμού και της επίβλεψης των σιδηροδρομικών έργων του μετρό.

Η γερμανική εταιρία που είχε αναλάβει από το 2003-2007 τρία έργα, μεταξύ των οποίων και το σταθμό Ελληνικού του μετρό, φέρεται να διακίνησε μαύρο χρήμα με αποδέκτες και πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, μέσω ατόμου, το οποίο φέρει κωδική ονομασία, σε κατάθεση που έδωσε στη Γερμανία διευθυντικό στέλεχος της εν λόγω εταιρίας.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο, αν και είχε ανοίξει για το σκοπό αυτό τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα, τελικά τον έκλεισε, προτιμώντας να δίνει τα χρήματα σε μετρητά. Όπως παραδέχεται μάλιστα στην κατάθεση του το διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, σε κάθε έργο είχαν «τιμολογήσει ποσοστό 5-7% επί της μίζας για τα πολιτικά κόμματα» που κυριαρχούσαν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας εκείνη την εποχή. Παράλληλα, φέρονται να πίεζαν το συγκεκριμένο πρόσωπο, να τους φέρει σε επαφή με τους αποδέκτες των χρημάτων.

Όπως μεταδίδουν ελληνικά media, βάσει των νέων στοιχείων η Εισαγγελία άσκησε συμπληρωματικές ποινικές διώξεις για ενεργητική δωροδοκία, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος δύο προσώπων, εκπροσώπων των εταιρειών Lahmeyer και ΟΜΕΚ, οι οποίοι ήδη είναι κατηγορούμενοι από τον περασμένο Νοέμβριο για μίζες μέσω εικονικών τιμολογίων στο πλαίσιο της υπογραφής της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλων έργων.