Αλβανία: Κατασχέθηκαν 613 κικά κοκαΐνης αξίας 180 εκατ. ευρώ

Αλβανία: Κατασχέθηκαν 613 κικά κοκαΐνης αξίας 180 εκατ. ευρώ

Πληθαίνουν οι επιτυχείς επιχειρήσεις κατά των ναρκωτικών στην Αλβανία και στην Ελλάδα καθώς οι αστυνομίες των δυο χωρών συνεργάζονται, με την αλβανική να δέχεται ασφυκτική πολιτική πίεση για να παράξει αποτελέσματα και να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία καθώς η κυβέρνηση της χώρας επιθυμεί να επιταχύνει τη διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Μετά από κατασχέσεις τόνων χασίς και την εξάρθρωση εγκληματικών υποδικτύων διακίνησης και εμπορίας οι αλβανικές αρχές πέτυχαν τη μεγαλύτερη κατάσχεση ποσότητας ναρκωτικών στη χώρα, ανακαλύπτοντας 613 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες που έφθασε από την Κολομβία.

Ο επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας Άρντι Βελιού δήλωσε ότι η ποσότητα της κοκαΐνης, η αξία της οποίας στον δρόμο υπολογίζεται ότι θα ανερχόταν σε 180 εκατομμύρια ευρώ, έφθασε στο λιμάνι του Δυρραχίου μέσω Ιταλίας και Μάλτας πριν από 10 ημέρες.

Διαφήμιση

«Οι αλβανικές αρχές συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους ξένους εταίρους τους για να διαπιστώσουν όλες τις διασυνδέσεις και όλα τα πρόσωπα που ενέχονται σε αυτή την εγκληματική δραστηριότητα»

ανέφερε ο Βελιού σε δημοσιογράφους.

Για την Αλβανία η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας καθώς η χώρα, όπως και οι γειτονικές που επιθυμούν να μπουν στην ΕΕ, έχουν ακόμα πολύ υψηλούς δείκτες διαφθορά, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην ενταξιακή τους προοπτική.

Η αλβανική αστυνομία διευκρίνισε ότι συνέλαβε δύο υπόπτους ηλικίας 25 ετών, και ότι καταδιώκει έναν τρίτο ύποπτο. Ο ένας από τους συλληφθέντες ήταν ο οδηγός του φορτηγού που μετέφερε το εμπορευματοκιβώτιο με διπλό πάτωμα, το οποίο περιείχε 528 αριθμημένα πακέτα με την κοκαΐνη, σε μια αποθήκη.

Η Αλβανία δέχεται έντονες πιέσεις να εντείνει τον αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών και άλλων μορφών του οργανωμένου εγκλήματος, εντός των ορίων της προσπάθειάς της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σταυροδρόμι της ανατολικής και της δυτικής Ευρώπης, η Αλβανία παραμένει μια χώρα μέσω της οποίας διακινούνται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη, αλλά και μια μείζων παραγωγός μαριχουάνας για τις ευρωπαϊκές αγορές, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.