Πυρηνικά όπλα: Ποιοί και πόσα έχουν

Πυρηνικά όπλα: Ποιοί και πόσα έχουν

Για πρώτη φορά από το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν νέα πυρηνική στρατηγική, βάσει της οποίας προάγεται η εισαγωγή νέων και μικρότερων πυρηνικών όπλων.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, καθώς η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα χαρακτηρίζονται πιθανές αντιπάλους. Στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμμ δεσμεύθηκε να οικοδομήσει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο «τόσο ισχυρό και ισχυρό ώστε να αποτρέψει κάθε επιθετική πράξη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν εγκαταλείψει πολλά όπλα από που διέθεταν στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου, τα οπλοστάσια τους παραμένουν υπερβολικά ισχυρά εν συγκρίσει με τις επτά ακόμη χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Διαφήμιση

Οι κεφαλές αυτές είναι έτοιμες να πλήξουν στόχους με βαλλιστικούς πυραύλους ή βομβαρδιστικά. (Αυτά που ρίξει Ντόναλντ Τραμπ εφόσον πατήσει το “τεράστιο” κόκκινο κουμπί του.)

Για περαιτέρω ορισμούς και περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), η οποία είναι η πηγή πηγής για οτιδήποτε σχετίζεται με πυρηνικά οπλοστάσια.