Πού πάει η αμερικανική οικονομική βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Πού πάει η αμερικανική οικονομική βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλυ, έφτασε σε σημείο να διατυπώσει απειλές κατά φίλων και συμμάχων, όταν σύσσωμο το Συμβούλιο Ασφαλείας τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος που ζητά από τις ΗΠΑ να αποσύρει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ πρόκειται να υιοθετήσει το ψήφισμα, καταδικάζοντας τη μονομερή απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ. Ο Τραμπ, με τη σειρά του, απείλησε τις χώρες που θα ταχθούν υπέρ του ψηφίσματος, με διακοπή της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας.

Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή, μερικές από τις οποίες είναι οι άμεσοι γείτονες του Ισραήλ. Όπως δείχνουν το infographic, το Ιράκ ήταν ο αποδέκτης του μεγαλύτερου ποσού των χρημάτων βοήθειας των ΗΠΑ στην περιοχή. Στην χώρα επενδύθηκαν 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 89% προοριζόταν για στρατιωτική χρήση, ήτοι 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διαφήμιση

Το ίδιο το Ισραήλ πήρε το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο της βοήθειας, ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όλα αυτά για στρατιωτικά μέσα. Ακόμα και η Συρία έλαβε βοήθεια, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η USAID. Από τα 915 εκατομμύρια δολάρια, τα 810 δολάρια αφορούσαν ανθρωπιστικά μέσα, τα περισσότερα από τα οποία αφορούσαν ΜΚΟ. Έτσι, η παροχή βοήθειας στη Συρία δεν σημαίνει χρηματοδότηση του καθεστώτος στη Δαμασκό.