Αποθερμαίνεται η Ευρωπαϊκή οικονομία

Αποθερμαίνεται η Ευρωπαϊκή οικονομία

Προβληματισμό προκαλούν οι ενδείξεις αποθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αδυναμία ενίσχυσης του δομικού πληθωρισμού και ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Σε χαμηλού 14μηνου υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, διαμορφούμενος στο 1,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, του 2018 από 1,3% τον προηγούμενο μήνα, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Αναφορικά με τα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι τιμές ενισχύθηκαν με ηπιότερο ρυθμό στα τρόφιμα, το οινόπνευμα και τον καπνό (1,1% έναντι 1,9% τον Ιανουάριο), εκ των οποίων τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (-0,9% έναντι 1,1% τα τρόφιμα, το οινόπνευμα και ο καπνός (2,4% έναντι 2,5%) και της ενέργειας (2,1% έναντι 2,2%).

Διαφήμιση

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τόσο για τις υπηρεσίες (1,3% έναντι 1,2%) όσο και για τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,7% έναντι 0,6%).

Ο ετήσιος δομικός του πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη μεταποιημένων ειδών διατροφής και καπνού και επί του οποίου η ΕΚΤ βασίζει τις πολιτικές αποφάσεις, παρέμεινε σταθερός στο 1%.