Αγωγό φυσικού αερίου ετοιμάζουν Αίγυπτος-Κύπρος

Αγωγό φυσικού αερίου ετοιμάζουν Αίγυπτος-Κύπρος

Κινήσεις στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της περιφερειακής οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με γεωπολιτικό πρόσημο κάνει η κυβέρνηση της Κύπρου, ανεβάζοντας παράλληλα το θερμόμετρο στις σχέσεις με την Τουρκία.

Μέρος της στρατηγικής αυτή είναι η αξιοποίηση της ΑΟΖ Κύπρου-Αιγύπτου για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την αφρικανική χώρα στην ΕΕ. Την πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου, επισημαίνοντας όμως ότι προηγείται η υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ. Ο Ταρέκ Αλ Μουλλά δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την υπογραφή πριν τα μέσα του 2018.

Σε δήλωσή του στη διάρκεια του συνεδρίου ‘Petroleum Week’ στο Λονδίνο, ο Υπουργός της Αιγύπτου είπε ότι ήδη υπογράφηκε με την Κύπρο μια προκαταρκτική συμφωνία για αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος και η Ελλάδα θα εργάζονται στενά στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μέσω διαφόρων συμφωνιών. Ο Υπουργός τόνισε τη σημασία της ενέργειας ως ευκαιρία για μια καρποφόρα διεθνή συνεργασία, νέες αγορές και πολιτικές συμμαχίες.
Την είδηση δημοσιεύει η αιγυπτιακή ηλεκτρονική εφημερίδα Egypt Independent.

Διαφήμιση