Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τελευταία αξιολόγηση

Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την τελευταία αξιολόγηση

Ξεκίνησαν οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και ενώ τα τελευταία δυο προαπαιτούμενα από την τρίτη αναμένεται να εγκριθούν το πρώτο 15μερο του Μαρτίου.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα media το ζήτημα του εξωδικαστικού μηχανισμού τέθηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ενώ η ελληνική πλευρά παρουσίασε πρόταση για την επέκταση των ρυθμίσεων και σε επιχειρήσεις με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε σε μια πρώτη συνάντηση τη θέση της, και σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί δέχθηκαν να δώσουν την έγκρισή τους να υποβάλει η ελληνική πλευρά σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Διαφήμιση

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους θεσμούς, να ψηφιστεί ρύθμιση από την Βουλή έως τον Απρίλιο.

Στις συναντήσεις, αναμένεται να συζητηθεί η επέκταση των 120 δόσεων προς ελεύθερους επαγγελματίες και για όφειλες άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και οι αλλαγές που σχεδιάζονται στον νόμο Κατσέλη, η ισχύς του οποίου λήγει ‪στις 31 Δεκεμβρίου 2018‬. Οι αλλαγές αφορούν στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών όπως:

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει συμφωνήθηκε η άρση του τραπεζικού απόρρητου για όσους αιτούνται την προστασία του νόμου, ενώ αυτό θα επεκταθεί και για εκείνους που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας.

Επί τάπητος τίθεται και η αυστηρoποίηση του πλαισίου των αναβολών εκδίκασης των υποθέσεων στα ειρηνοδικεία.

Τέλος, γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστεί το πλαίσιο και ο τρόπος έξωσης από τις ευεργετικές διάταξης του νόμου, όσων διαπιστωθεί ότι απέκρυψαν από δόλο οικονομικά στοιχεία, ή μετέβαλαν την περιουσιακή τους κατάσταση.