Επιπλοκές και αρρυθμίες συνεχίζουν να καταγράφονται στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και τις πρώτες κινήσεις προσέγγισης της Βορείου με τη Νότια Κορέα, στο πλαίσιο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Το σκηνικό αν και δείχνει βελτιούμενο, εν τούτοις παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστο και οι ισορροπίες ευμετάβλητες. Η εμπρηστική ρητορική και οι πυρηνικές δοκιμές μπορεί να έχουν υποχωρήσει, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να δικαιολογήσουν ότι πρόκειται για νέα προσέγγιση και όχι για μεσοδιάστημα μεταξύ δυο καταιγίδων.
Με δεδομένο μάλιστα ότι το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό και με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αντιδρά καλά όταν νιώθει να χάνει έδαφος, η απειλή νέας έξαρσης ακόμα και πλήγματος στη Βόρεια Κορέα, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το συνεπακόλουθο ρίσκο του σεναρίου επιβάλλεται να αποτυπωθεί. Σε αυτό το κλίμα οι έρευνες καταγράφουν αυξημένα ποσοστά ανησυχίας στις δυτικές κοινωνίες για την έκβαση της αντιπαράθεσης υψηλών τόνων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, με τους δυο ηγέτες να έχουν φτάσει την αντιπαράθεση το μέγεθος του… κουμπιού τους.
Παρόλα αυτά, ο κόσμος ανησυχεί για την προοπτική του πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, όπως δείχνει η έρευνα της Ipsos. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αποκάλυψαν ότι περίπου το ήμισυ των Βραζιλιάνων, των Τούρκων, των Αμερικανών και των Καναδών πιστεύουν ότι θα ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Βορείου Κορέας το 2018. Στην Ασία οι άνθρωποι είναι σαφώς λιγότερο φοβισμένοι. Μόλις 32% των ερωτηθέντων στην Κίνα πιστεύουν ότι θα υπάρξει πόλεμος και το 21% στη Νότια Κορέα.
Λίγο μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, που αποτέλεσαν πλατφόρμα εξωτερικής πολιτικής και αφού η πρώτη προσπάθεια διάνοιξης διαύλου επικοινωνίας των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα απέτυχε, καθώς η Πιονγιάνγκ ματαίωσε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ανακοινώνοντας εν συνεχεία ότι είναι ανοιχτή για συζητήσεις με την Ουάσιγκτον, την αποχώρησή του ανακοίνωσε ο ειδικός επιτετραμμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, ο Τζόζεφ Γιουν.
Ο Γιουν ηγείτο των διπλωματικών επαφών με τη Βόρεια Κορέα αφότου του ανατέθηκε το πόστο, επί των ημερών του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το 2016. Ο Αμερικανός επιτετραμμένος είχε ταξιδέψει τον Ιούνιο στη Βόρεια Κορέα για να συμβάλει να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός φοιτητής Ότο Γουόρμπιερ, ο θάνατος του οποίου αμέσως μετά συνέβαλε στην περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει μια πολύ πιο συγκρουσιακή προσέγγιση απέναντι στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που συχνά ανάγκασε τον Γιουν να επιδίδει αντιφατικά μηνύματα — από τη μια την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης, από την άλλη, ταυτόχρονα, διπλωματικές χειρονομίες.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον «αποδέχθηκε παρότι δεν την επιθυμούσε την απόφασή του και του ευχήθηκε τα καλύτερα», πρόσθεσε η ίδια.
Ο Γιουν διαβεβαίωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι ήταν «αποκλειστικά δική του απόφαση» να υποβάλει την παραίτησή του και να συνταξιοδοτηθεί.