Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου, κλείδωσε ο ανασχηματισμός

Παραιτήθηκε και ο Παπαδημητρίου, κλείδωσε ο ανασχηματισμός

Την παραίτηση του υπέβαλε αργά το βράδυ και ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου, λόγω πολιτικής ευθιξίας, καθώς εμπλέκεται εμμέσως στην υπόθεση της επιδότησης ενοικίου για την οποία αποπέμφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου.

Η κένωση δυο κορυφαίων κυβερνητικών θέσεων σε μια ημέρα, εξαναγκάζει το χέρι του πρωθυπουργού να υλοποιήσει το σενάριο του μίνι-δομικού ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας προγενέστερη ανάλυση του crisismonitor.gr και θέτοντας κυβέρνηση και κυβερνητικά κόμματα σε διαδικασία ανασύνταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να καλύψει τόσο τη θέση του υπουργού Οικονομίας όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, καθώς και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας που “χήρεψε” μετά την αποπομπή του Κώστα Ζουράρι.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει και μία-δυο ακόμη αλλαγές σε υπουργεία θέλοντας αφενός να αρπάξει την ευκαιρία και αφετέρου να στείλει μηνύματα. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι σύντομα θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, θέση την οποία αναμένεται να καλύψει πρόσωπο από την ευρύτερη κεντροαριστερά, στέλνοντας μήνυμα για άνοιγμα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο φυσικό τους χώρο για συμμαχίες.

Διαφήμιση

Παράλληλα, σε σημείο βρασμού έχει φτάσει η δυσαρέσκεια στον ΣΥΡΙΖΑ και για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος εμπλέκεται και στην έρευνα για την υπόθεση Novartis. Η αντικατάστασή του Παναγιώτη Κουρουμπλή δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε δεδομένη σε αυτή τη φάση, τόσο λόγω πολιτικών ισορροπιών όσο και των εθνικών θεμάτων.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να ανατρέψει το status quo εμφανίζοντας έμπρακτες ενδείξεις διεύρυνσης του πολιτικού χώρου που καλύπτει το κυβερνητικό σχήμα και όχι απαραίτητα του κομματικού, θέτοντας τις βάσεις για παραγωγικό διάλογο, επί του πρακτέου, με τον χώρο του κέντρου, ενόψει της επικείμενης συμφωνίας για το Σκοπιανό, στην οποία ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ έχουν θέσει σκληρές κόκκινες γραμμές.

Ρίσκο για τον πρωθυπουργό είναι το ενδεχόμενο να αποδειχθούν κατώτερες των προσδοκιών οι αλλαγές και δυσλειτουργικό το νέο κυβερνητικό σχήμα, δημιουργώντας προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης.

Δημοσκοπικά η άμεση αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα και η καρατόμηση αμφότερων υπουργών για πράξη που δεν υπερβαίνει τη νομιμότητα αλλά την προκαλεί το κοινό περί Δικαίου αίσθημα και απειλεί την πολιτική ηθική της Αριστεράς, δίνει πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ και εξασφαλίζει συγκριτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση έναντι της ΝΔ, η οποία όχι μόνο δεν έβαλε στον πάγο στελέχη της, για το σκάνδαλο Novartis, αλλά να καλύπτει πλήρως πολιτικά, ανεξαρτήτως της έκβασης των ερευνών και ενδεχόμενης δίκης.