Κίνηση με στόχο να προλειάνει το έδαφος και επιχειρώντας να αποκόψει το ονοματολογικό από τα ζητήματα αλυτρωτισμού κατέθεσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε μια κίνηση επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων την οποία όμως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και αναζητά τους παράγοντες που την πυροδότησαν.
Αν και τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι -λίγο πολύ- γνωστά εξ αρχής, η πρωτοβουλία του Ζόραν Ζάεφ να αποκαλύψει επισήμως τις υπό συζήτηση προτάσεις στόχο έχει να εστιάσει τη δημόσια και διπλωματική συζήτηση σε αυτό το θέμα, υποβαθμίζοντας τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και των δεσμεύσεων της πΓΔΜ, στα οποία εμπίπτει η συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για επιτάχυνση της διαδικασίας από την προηγούμενη εβδομάδα όταν μίλησε για λύση μέσα στον Μάρτιο, ωστόσο η προοπτική αυτή κρύβει παγίδες, ενώ κινείται στο όριο της κίνησης καλής θέλησης και της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων.
Ο Ζόραν Ζάεφ με μπαράζ συνεντεύξεων που έχει παραχωρήσει σε media τόσο της χώρας του όσο και της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθιστά σαφές ότι η κυβέρνησή του προτίθεται να συμβιβαστεί στο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, επιχειρεί όμως ταυτόχρονα να διαπραγματευτεί την ενιαία χρήση (erga omnes), να θέσει εκτός συζήτησης την εθνική ταυτότητα και να αποθαρρύνει συζήτηση για αλλαγή του συντάγματος. Παράλληλα δημιουργεί κλίμα με τις εμβληματικές ενέργειες υποστολής ονομάτων από δρόμους και αεροδρόμια και με την απόσυρση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θέλοντας να κερδίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει στάση αναμονής, θέλοντας να αποφύγει να τοποθετηθεί απέναντι από τον Ζόραν Ζάεφ που αυτή τη στιγμή προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και να διαπραγματευτεί επενδύοντας στο συναίσθημα, σκιαγραφώντας για τη χώρα του την εικόνα του αδύναμου που δέχεται την επιβολή ελλείψει εναλλακτικής.
Θέτοντας τα τέσσερα ονόματα, επισήμως ο Ζόραν Ζάεφ επιχειρεί να διαχωρίσει το ονοματολογικό από την υπόλοιπη διαπραγμάτευση και να κονιοροποιήσει τις διαπραγματεύσεις, επενδύοντας την ισχυρή βούληση Ευρωπαίων και NATO για την άμεση επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.
Η ΠΓΔΜ έχει προτείνει τέσσερις επιλογές για τη διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.
«Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»,
πρόσθεσε ο κ. Ζάεφ μιλώντας στο Reuters, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ήταν ικανοποιημένη κάποια από αυτές τις επιλογές, ο κ. Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι… Έχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (σε ό,τι αφορά το όνομα)».
Συμπλήρωσε επίσης ότι το ζήτημα που παραμένει ανοιχτό, είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.