Νιγηρία: Στα χέρια της Μπόκο Χαράμ 110 μαθήτριες

Νιγηρία: Στα χέρια της Μπόκο Χαράμ 110 μαθήτριες

Με καθυστέρηση μιας εβδομάδας ο πρόεδρος της Νιγηρίας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι 110 μαθήτριες από τοπικό σχολείο έχουν απαχθεί από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο Ντάπσι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγω μέχρι τώρα για εξαφάνιση.

«Η κυβέρνηση παραμένει δίπλα με εκείνες τις μαθήτριες του οικοτροφείου στο Ντάπσι που έχουν απαχθεί», δήλωσε ο κ. Μπουχάρι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κτήριο της προεδρίας μιας αντιπροσωπείας πρώην ομήρων της Μπόκο Χαράμ, που αφέθηκαν ελεύθερες νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Διέταξα όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα να εγγυηθούν την ασφάλεια σε όλα τα σχολεία μας και να φέρουν τα απαχθέντα κορίτσια πίσω στις οικογένειές τους»

πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας.

Διαφήμιση

Η μαζική απαγωγή επιβεβαίωσε τους φόβους για ένα «νέο Τσιμπόκ», το όνομα του χωριού που βρίσκεται στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο από όπου η Μπόκο Χαράμ απήγαγε 276 μαθήτριες τον Απρίλιο του 2014, σε επεισόδιο που προκάλεσε διεθνές κύμα αγανάκτησης.

Εκατό από τις μαθήτριες του Τσιμπόκ αφέθηκαν ελεύθερες έπειτα από διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για λύτρα και φυλακισμένους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με παρατηρητές, μπορεί να πυροδοτήσει νέες απαγωγές από την τζιχαντιστική οργάνωση.

Την Παρασκευή, ο Νιγηριανός πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των παιδιών «για αυτό που συνέβη» και χαρακτήρισε την εξαφάνιση «εθνική τραγωδία».

Όπως και στην απαγωγή του 2014, επικρατεί μεγάλη σύγχυση για τις συνθήκες που διαπράχθηκε η επίθεση της 19ης Φεβρουαρίου και οι αρχές επιβεβαίωσαν την Κυριακή, έξι μέρες μετά το επεισόδιο, ότι 110 μαθήτριες εξακολουθούν να αγνοούνται.