Απεσταλμένος της Κίνας στην Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος

Απεσταλμένος της Κίνας στην Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί εμπορικός πόλεμος

Πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εμπορικών αψιμαχιών με τις ΗΠΑ αναλαμβάνει η Κίνα, καθώς προσωπικός απεσταμένος του προέδρου Σι μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να ανοίξει νέο δίαυλο επικοινωνίας και διαπραγματεύσεων με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τον Λίου Χε, μέλος του Πολιμπιρό (πολιτικό γραφείο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας), στενό συνεργάτη του προέδρου Σι και φαβορί για την διοίκηση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας. Ήταν ο άνθρωπος, που εκπροσώπησε την χώρα και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο, από όπου δεσμεύθηκε για «μεταρρυθμίσεις, ανοίγματα- έκπληξη και κινήσεις, που θα υπερβούν τις διεθνείς προσδοκίες».

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν εμπορικοί πόλεμοι ανά πάσα στιγμή, έκρουσε προ μερικών ημερών ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, διευκρινίζοντας ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη μέλος του.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω απελεύθερωση του τραπεζικού τομέα, των υπηρεσιών και της μεταοποίησης, καθώς και την αισθητή χαλάρωση των περιορισμών στις τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε κινεζικές επιχειρήσεις.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο κ. Λίου αναμένεται να έχει κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Γκάρι Κον, ενώ έχει προγραμματιστεί επίσης να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά και να λάβει μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με εκπροσώπους του αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Τραμπ αναμένεται να επιμείνει στα πυρά κατά του Πεκίνου για το μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα των ΗΠΑ. Πριν από λίγες ημέρες δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε αναπτύξει μία πολύ καλή σχέση με την Κίνα. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μας σκοτώνουν στο εμπόριο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πραγματικά σκοτώνουν τις ΗΠΑ στο εμπόριο».

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προτείνει νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου- χωρίς να στοχεύει αποκλειστικά στην Κίνα, αλλά πάντως κυρίως σε αυτήν. Παράλληλα έχει προαναγγείλει έρευνα για τις κινεζικές πρακτικές προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία επίσης μπορεί να οδηγήσει σε τιμωρητικούς δασμούς ή και άλλες οικονομικές κυρώσεις.

Η Κίνα εισάγει αμερικανικά αγροτικά προϊόντα ύψους 14 δισ. δολαρίων ετησίως. Αυτός είναι ο κλάδος, στον οποίο οι κινεζικές αρχές θα μπορούσαν να «χτυπήσουν» πρώτα.