Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει smartphone και μάλλον κάτι ξέρει

Ο Γουόρεν Μπάφετ δεν έχει smartphone και μάλλον κάτι ξέρει

Είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με τη συνολική περιουσία να αποτιμάται στα 86,9 δισ., πολλά εκ των οποίων είναι τοποθετημένα στην Apple, δεν έχει όμως smartphone και επιμένει στο παλιό του Nokia flip-phone.

Έχοντας όμως επενδύσει δισεκατομμύρια στις νέες τεχνολογίες και έχοντας αποφύγει έντεχνα τη φούσκα του 1999 ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης της Berkshire Hathaway, γνωστής και ως “Oracle of Omaha”, έχει αποδείξει ότι δεν λαμβάνει τυχαία τις αποφάσεις του.

Με τις υποθέσεις για cybersecurity να προκαλούν ανησυχία στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανική κατασκοπεία να αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις δαπάνες σε σύνθετα συστήματα προστασίας και τα πυρηνικά να παραμένουν ασφαλή λόγω παρωχημένης τεχνολογίας που χρησιμοποιούν, οι απαντήσεις φαίνεται να είναι εκεί, για όποιον θέλει, βέβαια, να τις δει.

Διαφήμιση

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι το ετήσιο γράμμα του προς τους επενδυτές διαβάζουν προσεκτικά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οι πρόεδροι των ΗΠΑ, ενώ ένα δείπνο μαζί του αποτιμάται σε αρκετά εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δίνει σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, δεν έχει smartphone, επιλογή που προφανώς και ανάγεται σε στάση και θέση, στέλνοντας μηνύματα για την ασφάλεια των επικοινωνιών και τροφοδοτώντας από τους πιο απλούς φόβους, μέχρι τις πιο περίτεχνες θεωρίες συνωμοσίας.

Σε μια συνέντευξη στο CNBC, ο Buffett μίλησε για τον λόγο που είναι οπαδός της Apple, η οποία είναι η δεύτερη στον κατάλογο των εταιριών που έχει στο χαρτοφυλάκιό της Berkshire Hathaway στο χρηματιστήριο, πίσω από τη Wells Fargo.

“Η Apple έχει μια εξαιρετική φίρμα για τους καταναλωτές”, εξηγεί ο Μπάφετ. “Βλέπω πόσο ισχυρό είναι αυτό το οικοσύστημα… Είστε πολύ, πολύ, πολύ “κλειδωμένοι”, τουλάχιστον ψυχολογικά και διανοητικά, στο προϊόν που χρησιμοποιείτε. Το IPhone είναι ένα πολύ εθιστικό προϊόν”.

Ωστόσο, ο εθισμός δεν είναι αρκετά ισχυρός για να αναγκάσει τον Μπάφετ να εγκαταλείψει το παλιό του Nokia flip-phone. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, ούτε ο CEO της Apple, ο Τιμ Κουκ δεν κατάφερε να τον μεταπείσει.