Ο Γιούνκερ ανοίγει πόρτα στην Αλβανία, δείχνει το κλειδί στην πΓΔΜ

Ο Γιούνκερ ανοίγει πόρτα στην Αλβανία, δείχνει το κλειδί στην πΓΔΜ

Μήνυμα ισχυρής πολιτικής βούλησης και δέσμευσης στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια μεταφέρει με την περιοδεία του στην περιοχή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε ως πρώτο σταθμό τα Σκόπια και εν συνεχεία μετέβη στα Τίρανα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιχείρησε να κρατήσει σε λογικά επίπεδα τον πήχη των προσδοκιών της πΓΔΜ παρά τις έντονες πιέσεις του NATO, των ΗΠΑ και της Γερμανίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ήταν πιο θερμός απέναντι στην Αλβανία, η οποία βρίσκεται ήδη σε ώριμο προενταξιακό στάδιο.

«Η χώρα σας είναι μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας και γεωγραφίας. Δεν ήρθα εδώ για να ανακοινώσω οριστική ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων»

τόνισε ο κ. Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους στα Σκόπια.

Διαφήμιση

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεταρρυθμιστική πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η γείτονα χώρα και τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο και να λυθεί το θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter της αναπληρώτριας εκπροσώπου της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Ο Γιούνκερ δήλωσε, επίσης, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία μετονομασίας των Σκοπίων, κάτι που έγινε ιδιαίτερα εμφανές και με την απόφαση της Σκοπιανής κυβέρνησης να μετονομάσει το αεροδρόμιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου «ως ένδειξη παραχώρησης στη διαπραγματευτική διαδικασία».

Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στόχο είχαν να ενισχύσουν την ηγετική φυσιογνωμία του πρωθυπουργού, να ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα και να πείσουν την κοινωνία για την ευρωπαϊκή προοπτική ώστε να καμφθούν αντιστάσεις και να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί με την Ελλάδα στο ονοματολογικό.

Από τη μεριά του, ο κ. Ζάεφ, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας του ως γεωγραφικό τμήμα της Ευρώπης, η οποία θα γίνει και τμήμα της πολιτικής δομής της ΕΕ. Επισήμανε πως τα Σκόπια αναμένουν στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζεται η αισθητή πρόοδος της χώρας του σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Μία θετική έκθεση θα ωθήσει την επίτευξη εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και θα βελτιώσει την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστήριξε ο κ. Ζάεφ και προσέθεσε πως τους είναι ξεκαθαρισμένο πως όσο πιο επιτυχημένες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα καταφέρουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Εξάλλου σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς χαρακτήρισε επιτυχημένη την επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στην ΠΓΔΜ και παραγωγικές τις συναντήσεις του με τον κ. Ζάεφ και τους υπουργούς της κυβέρνησής του.

Έντονη κινητικότητα στα Σκόπια

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πΓΔΜ έχει ήδη επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επίσης συζήτησε για την πορεία της χώρας προς τη Συμμαχία και το ονοματολογικό, επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί.

Την προηγούμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, όπου συναντήθηκε με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία αφενός αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο και αφετέρου προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη λύση, προσφωνώντας τον Ζόραν Ζάεφ “Μακεδόνα” πρωθυπουργό. Η άμεση και στιβαρή παρέμβαση της Γερμανίας και η επίσκεψη του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, σε αυτή τη φάση βοηθούν στην ανάσχεση πιέσεων από άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, ενώ καθιστούν σαφές ότι ΕΕ και NATO βρίσκονται πίσω από ενιαίο μέτωπο.

Η Τουρκία επιχειρεί να παρέμβει στις εξελίξεις στην πΓΔΜ καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει από τη μια ότι στηρίζει τις θέσεις της χώρας έναντι της Ελλάδας, ενώ κάλεσε στην Άγκυρα πρώτα τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και εν συνεχεία τον πρόεδρο Γκέοργκι Ιβάνοφ. Με δεδομένο ότι αν και μέλος του NATO η Τουρκία βρίσκεται αυτή την περίοδο πιο κοντά στη Ρωσία, είναι παραπάνω από ππιθανό η επιχειρούμενη παρέμβαση να εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στη 1 Μαρτίου, είναι τα Τίρανα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, την Ποντγκόριτσα, το Σαράγεβο, την Πρίστινα και τη Σόφια.

Ο Γιούνκερ στην Αλβανία

Με την υποδοχή από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στα Τίρανα, ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της περιοδείας του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στα Δυτικά Βαλκάνια, που ξεκίνησε την Κυριακή από τα Σκόπια.

«Η Αλβανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει να παραμείνει τώρα σε πορεία μεταρρυθμίσεων. Η θέση σας είναι στην Ευρώπη, πρέπει να προετοιμαστείτε για το μέλλον σας. Θα είμαστε στο πλευρό σας»

ήταν το μήνυμα του κ. Γιούνκερ στα Τίρανα, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

Εξάλλου, ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της Κομισιόν στην περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια, χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχαν στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι καλή για τα επόμενα βήματα στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, διαμηνύοντας ότι η πρόοδος σε όλα τα βασικά ζητήματα είναι σημαντική.

Επισήμανε επίσης πως το γεγονός ότι η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ έρχεται λίγες ημέρες μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Στρατηγικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, αποτελεί ένδειξη της ισχυρής υποστήριξης της Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και των μεταρρυθμίσεων που τη συνοδεύουν.