Μήνυμα Νουί προς τραπεζίτες: Κάψτε κεφάλαια, σβήστε κόκκινα δάνεια

Μήνυμα Νουί προς τραπεζίτες: Κάψτε κεφάλαια, σβήστε κόκκινα δάνεια

Σαφές μήνυμα να μειώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τις προβλέψεις με στόχο να χρησιμοποιήσουν, λογιστικά, τα κεφάλαια για τη διαγραφή κόκκινων δανείων στέλνει με δηλώσεις της στους Έλληνες τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η άφιξη της οποίας στην Αθήνα, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβάλλεται λόγω των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα της Λετονίας.

Η Ντανιέλ Νουί δηλώνει ότι η διαχείριση των NPLs, ώστε να καταστούν βιώσιμα, “είναι μια μεγάλη δουλειά σε εξέλιξη”, την οποία χαρακτήρισε “απόλυτη προτεραιότητα”.

“Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να κάνουν περισσότερα και ταχύτερα”, δηλώνει, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες έχουν καλές δυνατότητες κερδοφορίας οι οποίες, όμως, ακυρώνονται από την ανάγκη για προβλέψεις έναντι των “κόκκινων” δανείων.

Διαφήμιση

“Για αυτό τον λόγο είναι απόλυτη προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν δραστικά την παραγωγή νέων NPLs, βελτιώνοντας τα πιστωτικά τους κριτήρια, καθαρίζοντας παράλληλα τους ισολογισμούς τους”

συμπληρώνει η επικεφαλής του SSM. Στην πραγματικότητα η Ντανιέλ Νουί αναφέρεται στην ανάγκη βελτίωσης της απόδοσης κεφαλαίων και του δείκτη Liquidity Coverage Ratio, ο οποίος λαμβάνει υπόψη το ρίσκο επί των απαιτήσεων και κεφαλαίων καθώς και την τρέχουσα ρευστότητα. Σε αυτή τη φάση οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν ρευστότητα λόγω των υποχρεώσεων για την κάλυψη των NPL’s, στάθμιση που θα ανέβει περαιτέρω με την εφαρμογή των κανόνων της ΕΚΤ για τα νέα κόκκινα δάνεια, από τον Απρίλιο και μετά.

Για το λόγο αυτό η επικεφαλής εποπτείας της ΕΚΤ συστήνει στους τραπεζίτες να αναλάβουν ενεργητική δράση, η οποία είναι πολυεπίπεδη, εστιάζει όμως κυρίως στην ανάγκη μετρήσιμων αποτελεσμάτων, που μπορούν να προέλθουν από κινήσεις εξισορρόπησης σε λογιστική και ταμειακή βάση.

Οι τράπεζες έχουν υποβάλλει στην ΕΚΤ business και capital action plans στα οποία προβλέπεται μείωση των NPLs ως τα τέλη του 2019 κατά 40%. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να απελευθερώσουν ρευστότητα σε υγιείς τομείς της οικονομίας, η οποία προς το παρόν επανακάμπτει σε αργούς ρυθμούς.

“Αν επιτευχθεί μια τέτοια βελτίωση ως το 2019, τότε οι τράπεζες θα μπορούν καλύτερα να αφιερώσουν τους πόρους τους στις… παραδοσιακές τους εργασίες”,

τονίζει η επικεφαλής του SSM.

Η Ελλάδα πέρασε νομοθεσία για το πλαίσιο διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων, αλλά χρειάζεται να επιταχύνει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αναφέρει.

“Η ψήφιση νόμων είναι απλά το πρώτο βήμα. Πρέπει επίσης να τεθούν σε ισχύ και εφαρμοστούν. Και εδώ τα πράγματα θα μπορούσαν να κινηθούν ταχύτερα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματική εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι ουσιώδης”,

δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Nouy.

Όσον αφορά τα stress test των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους τον ερχόμενο Μάιο, ενώ η άσκηση θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Η κ. Nouy αναφέρει ότι το αποτέλεσμά τους θα γίνει γνωστό πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, “έτσι ώστε οποιαδήποτε ενέργεια, αν χρειαστεί, να ληφθεί έγκαιρα”.

“Αυτά τα stress test δεν είναι μια άσκηση που περνάς ή αποτυγχάνεις”, ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της, ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστεί ανά περίπτωση από την ΕΚΤ.