Η Τουρκία δείχνει να πήρε το μήνυμα, στο Αιγαίο

Η Τουρκία δείχνει να πήρε το μήνυμα, στο Αιγαίο

Σαφείς ενδείξεις ότι η τουρκική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία πήρε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, μετά την ηχηρή προειδοποίηση που απεύθυνε η ΕΕ δια στόματος Ντόναλντ Τουσκ και τις δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Αν και η τουρκική παραβατικότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με το ΓΕΕΘΑ να ανακοινώνει 32 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου, η προκλητικότητα της Τουρκίας ήταν ανύπαρκτη.

Το σύνολο των παραβιάσεων σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο πραγματοποιήθηκε από δυο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, CN-235.

Διαφήμιση

Τα τουρκικά αεροσκάφη – τύπου CN-235 προέβησαν επίσης σε δύο παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, δεν ήταν οπλισμένα.

Η απουσία μαχητικών αεροσκαφών και δει οπλισμένων αποτελεί το κεντρικό μήνυμα που έστειλε η Άγκυρα, το οποίο αν και χάνεται από την προβοκατόρικη ερμηνεία των ανακοινώσεων του ΓΕΕΘΑ από τα media, εν τούτοις λαμβάνεται και αξιολογείται από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αυτό που μένει τώρα είναι να διακριβωθεί η αλλαγή στάσης, καθώς η μείωση των προκλήσεων ή ακόμα και η εκμηδένισή τους για κάποια 24ωρα δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, την οποία επιθυμεί να δει τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση για την ώρα η Τουρκία καταγράφει και μια διπλωματική νίκη, αυτή της απόσυρσης του γεωτρύπανου της ENI από την Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς όσο το συγκεκριμένο πλοίο δεν εισέρχεται στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο εδραιώνεται το καθεστώς αμφισβητούμενων ζωνών που επιχειρεί να εγκαταστήσει η Άγκυρα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.