Επίθεση Κουτεντάκη κατά Στουρνάρα στη ΓΣ της Τράπεζας της Ελλάδος

Επίθεση Κουτεντάκη κατά Στουρνάρα στη ΓΣ της Τράπεζας της Ελλάδος

Ευθεία κριτική στις θέσεις και το τελικό αποτέλεσμα των δηλώσεων του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα άσκησε ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και μάλιστα στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, πρώτα διαχώρισε τη θέση της κυβέρνησης από αυτή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο θέμα της προληπτικής γραμμής στήριξης, στη συνέχεια αναγνώρισε την ανεξαρτησία του θεσμού και εν τέλει άσκησε δριμεία κριτική κατά του Γιάννη Στουρνάρα, κατηγορώντας τον ότι με τον τρόπο του υπονομεύει την προοπτική “καθαρής εξόδου”, που είναι το σενάριο στο οποίο έχουν καταλήξει κυβέρνηση και θεσμοί.

Η δημόσια αντιπαράθεση στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΤτΕ αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στη μακρόσυρτη και πολυμέτωπη αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Διαφήμιση

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ και με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, ο κ. Κουτεντάκης τόνισε:

«Θεωρώ υποχρέωσή μου να διαχωρίσω τη θέση της κυβέρνησης από την άποψη που διατυπώνεται στην φετινή έκθεση του Διοικητή σχετικά με το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Όπως ανέφερε, εν όψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση. «

Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμοί έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο Eurogroup ότι η διαδικασία εξόδου θα υποστηριχθεί από τη συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων (cash buffer), μια πρακτική που εφαρμόστηκε με επιτυχία και σε άλλες χώρες κατά την έξοδό τους από παρόμοια προγράμματα»

τόνισε, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Άσκησε δε κριτική στην ΤτΕ σημειώνοντας ότι η προσπάθεια ομαλής εξόδου

«δυσχεραίνει σημαντικά όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης».

Αν και όπως είπε η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι απολύτως σεβαστή και θεσμικά κατοχυρωμένη, οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη έχουν βαρύνουσα σημασία καθώς διαμορφώνουν προσδοκίες για την πορεία της χώρας.

«Η συγκεκριμένη θέση για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ανεξάρτητα από προθέσεις, δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα».

Κατά τα λοιπά, και ειδικά όσον αφορά τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης, η έκθεση εγκρίνεται.

Διαφήμιση