Επανέρχεται το σενάριο “φορσέ” μίνι ανασχηματισμού

Επανέρχεται το σενάριο “φορσέ” μίνι ανασχηματισμού

Το σενάριο ενός μικρού ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα, αν και ακόμα δεν έχουν ωριμάσει οι πολιτικές συνθήκες, επανεξετάζει και μάλιστα υπό πίεση το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και από το “ατόπημα” της Ράνιας Αντωνοπούλου και ενώ η ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία στις Δημοσκοπήσεις υποχωρεί κάτω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες, εν μέρει λόγω των ζητημάτων διαφθοράς και εν μέρει λόγω της αδυναμίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκπέμψει σαφές και ενιαίο μήνυμα στα εθνικά θέματα.

Σειρά γεγονότων από την παραίτηση-καρατόμηση του Κώστα Ζουράρι, τα προβλήματα λειτουργικότητας με τον Γιάννη Μουζάλα, τις συγκρούσεις κορυφής στον στενό κύκλο του Μαξίμου μέχρι και την κραυγαλέα υπόθεση της Ράνιας Αντωνοπούλου -που τελικά καρατομήθηκε- φαίνεται ότι εξαναγκάζουν το χέρι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να βγάλει από το συρτάρι το σενάριο του “μίνι” ανασχηματισμού, με στόχο να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση, να αποδείξει ότι δεν αγνοεί τα μηνύματα της κοινωνίας και να στείλει ένα ακόμη, ότι κάνει άνοιγμα προς τον φυσικό συμμαχικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, την κεντροαριστερά.

Στο Μαξίμου, ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να εντάξουν τις κυβερνητικές αλλαγές σε ένα πακέτο με τις αλλαγές προσώπων σε θεσμικές θέσεις, διαμορφώνοντας ένα γενικότερο κλίμα αλλαγής σελίδας και επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό τώρα. Η υπόθεσης της Ράνιας Αντωνοπούλου φαίνεται να επιταχύνει τις εξελίξεις, εκτροχιάζοντας τον προγραμματισμό του πρωθυπουργού και σπρώχνοντας σε λύσεις που θα αποπνέουν αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας, αποφασιστικότητας και κοινωνικής συναίσθησης.

Διαφήμιση

Εάν τελικά το σενάριο του μικρού και στοχευμένου ανασχηματισμού επικρατήσει τότε άμεσα αναμένεται να αντικατασταθεί η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και στο Προστασίας του Πολίτη. Άγνωστο παραμένει το μέλλον του υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου.

Αντιστοίχως σε ένα τέτοιο σενάριο αναμένεται η αναβάθμιση του Χριστόφορου Παπαδόπουλου και του Μάκη Μπαλαούρα, ενδεχομένως υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη ή κάποιου από τον κύκλο του καθώς και αλλαγές σε θέσεις επικεφαλής κρατικών οργανισμών.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.