Τα μηνύματα των κραυγών Ερντογάν για “επιστράτευση”

Τα μηνύματα των κραυγών Ερντογάν για  “επιστράτευση”

Ως προσπάθεια να αυξήσει τη συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του ερμηνεύονται οι δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για το ενδεχόμενο επιστράτευσης, καθώς πιέζεται από τα πολλαπλά μέτωπα στα οποία έχει ανοιχθεί, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για τις σκληρές προεδρικές εκλογές του 2019, καθώς για την επανεκλογή του θα απαιτηθεί 51%.

Να είναι σε ετοιμότητα για επιστράτευση κάλεσε σήμερα τους Τούρκους ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην πόλη Kahramanmara δημιουργώντας προβληματισμό για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη Συρία.

«Ας είναι όλοι σε ετοιμότητα για επιστράτευση, αν και η ανάγκη δεν είναι άμεση. Βρισκόμαστε λίγο πριν μια νέα ανάσταση. Αφού συσκεφθούμε με τη στρατιωτική ηγεσία και κληθεί ο λαός με φύλλα πορείας, θα σπεύσουμε με πρώτο εμένα»

τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διαφήμιση

Οι δηλώσεις Ερντογάν και τα δημοσιεύματα σε τουρκικά media που καλούσαν τους πολίτες να δουν πού παρουσιάζονται σε περίπτωση επιστράτευσης, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αλλά και πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Τουρκία συμπληρώνει σήμερα 35 ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Αφρίν της Συρίας κατά τις οποίες όπως ανέφερε ο Ερντογάν «σκοτώθηκαν 1873 τρομοκράτες».

Αν και το μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν στόχευε στο εσωτερικό ακροατήριο, εν τούτοις η τρομολαγνεία των ελληνικών media και οι υψηλοί τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, κατέστησαν το θέμα μείζον και στην Αθήνα, “χαρίζοντας” μια ακόμη νίκη στον Τούρκο πρόεδρο, καθώς επιτυγχάνει να χρησιμοποιήσειτα ελληνικά media ως ενισχυτή του δικού του μηνύματος, έστω και ακούσια.

Η νέα ρητορική έκρηξη του Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στην Αθήνα όσο και στην ΕΕ και το NATO, καθώς αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως δέλεαρ για τη χαλιναγώγησή του.

Οι ανησυχίες εντείνονται από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος απαντώντας στην Αθήνα και την Ευρώπη βγάζει πολεμικές ιαχές, θέλοντας αφενός να κρατήσει υψηλά τους τόνους, ώστε να μη δεχθεί επικοινωνιακά χτυπήματα εσωτερικά και να τονώσει το πληγωμένο ηθικό των αποδεκατισμένων ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο βαίνει φθίνουσα, αν και η παραβατικότητα παραμένει σε υψηλά αλλά “συνηθισμένα” επίπεδα. Εντονότερη είναι η αντιπαράθεση στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου το διακύβευμα είναι μεγαλύτερο.

Η πρόσφατη στρατιωτική και διπλωματική νίκη της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ που ανάγκασε το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI να αποχωρήσει από την περιοχή, μετά από περιστατικό τύπου Ιμίων και ενώ η Ιταλία είχε υπαναχωρήσει διατάσσοντας τη φρεγάτα που έστειλε στην περιοχή να αποχωρήσει, διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο. Η Άγκυρα, έχοντας κατοχυρώσει αυτή ακριβώς τη νίκη δεν αισθάνεται -ακόμη τουλάχιστον- απειλούμενη από την ηχηρή προειδοποίηση της ΕΕ δια στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας με Παρίσι και Βερολίνο παραμένουν ανοιχτοί αν και υπολειτουργούν.

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.