Πρόταση Βορείου Κορέας για συνομιλίες με ΗΠΑ

Πρόταση Βορείου Κορέας για συνομιλίες με ΗΠΑ

Έτοιμη για συνομιλίες με τις ΗΠΑ δηλώνει, τώρα, η Βόρεια Κορέα, κίνηση που έρχεται παράλληλα με την ανακοίνωση νέων κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ από την Ουάσιγκτον και μετά τη συνάντηση του Βορειοκορεάτη στρατηγού Κιμ γιονγκ Τσολ με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Τζάι Ιν Μουν.

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Νότια Κορέα αποτέλεσαν στην ουσία πεδίο γεωπολιτικής, κυρίως, και δευτερευόντως αγώνες, καθώς ήταν η πρώτη πράξη της διαδικασίας επαναπροσέγγισης της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, αποτελώντας ορόσημο.

Ωστόσο η κατάσταση δεν έχει μεταβληθεί ουσιωδώς, παρά μόνο σε επίπεδο ρητορικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν. Σε διπλωματικό επίπεδο, οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ορίσει πρεσβευτή στη χώρα, μετά την ανάκληση του προηγουμένου, λόγω της διαφωνίας του με το δόγμα του προληπτικού πλήγματος που διακήρυσσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Διαφήμιση

Η διακοίνωση της πρόθεσης της Βορείου Κορέας για έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ ήρθε αμέσως μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων, στους οποίους παρέστη η κόρη και σύμβουλος του Ντόνλαντ Τραμπ, Ιβάνκα, η οποία κάθισε μάλιστα μπροστά από τον στρατηγοό Τσολ, στην τελετή λήξης, αν και όλες οι πλευρές διαψεύδουν συνάντησή τους.

Η Πιονγιάνγκ είχε προηγουμένως απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν, με τη Σεούλ να απαντά ότι ακόμα δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, προτρέποντας τη Βόρεια Κορέα να ανοίξουν δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Βόρεια Κορέα ακύρωσε συνάντηση αντιπροσώπου της με τον αντιπρόεδρο, τω ΗΠΑ, Μάικ Πένς κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Αν και ενθαρρυντικές, οι τελευταίες εξελίξεις δεν θέτουν τέλος στις υποκείμενες περιφερειακές εντάσεις, ιδίως μετά από τις δοκιμές πυρηνικών και πυραυλικών που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο έτος από τη Βόρεια Κορέα.

Διπλωματικά, η επίδειξη βούλησης για επαφές από την Πιονγιάνγκ, ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν στη σκλήρυνση της στάσης τους ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να κερδίσει τη συμπάθεια της διεθνούς κοινότητας και να αποσπάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.