Ο Ερντογάν απειλεί με… νέο τούρκικο λόμπι στα Βαλκάνια

Ο Ερντογάν απειλεί με… νέο τούρκικο λόμπι στα Βαλκάνια

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσει του νεότευκτο τουρκικό λόμπι στη Βοσνία, υπό τον τίτλο Ένωση Ευρωπαίων-Βαλκάνιων Δημοκρατών, καθώς εδραιώνεται και επιχειρεί να παίξει ρόλο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, όταν οι δυνάμεις που ήδη αλληλεπιδρούν στην ευρύτερη περιοχή έχουν ανεβάσει το γεωπολιτικό ρίσκο.

Το νέο τουρκικό λόμπι κατάφερε να τραβήξει την προσοχή όταν στις 19 Φεβρουαρίου ανήρτησε video στο Youtube που προωθεί την επιχείρηση “κλάδος ελαίας” που διεξάγει η Τουρκία κατά των Κούρδων της Συρίας και η οποία προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ.

Το video, ωστόσο, δεν είναι παρά μια ένδειξη για τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν να ενισχύσει την επιρροή του τόσο στη Βοσνία όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τη στιγμή που κορυφώνεται η αντιπαράθεση του NATO και της ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής.

Διαφήμιση

Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ έχει προσεγγίσει τη Ρωσία, η ανάπτυξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στη Βοσνία, λόγω του ενισχυμένου μουσουλμανικού στοιχείου και η πανβαλκανική στόχευσή της, προκαλεί εύλογο προβληματισμό και ανησυχία.

Το βίντεο σχεδόν διάρκειας δύο λεπτών δείχνει δεκάδες Βόσνιους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, τις ηλικιακές ομάδες και τις πόλεις, που μιλάνε άπταιστα Τουρκικά ενώ προσεύχονται για την υποστήριξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Το βίντεο, “Κλάδος Ελιάς από τη Βοσνία”, αναφέρεται στο κωδικό όνομα της σημερινής τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης κατά των Κούρδων στη Συρία.

“Αγαπητοί τουρκικοί φίλοι μας, οι καρδιές μας γνωρίζουν τον πόνο, τον έντιμο αγώνα και τον πατριωτισμό πολύ καλά. Βιώσαμε εκείνες τις ημέρες “

λέει στο βίντεο η Έμινα Σεσερίκοβιτς-Κασλί, πρόεδρος του UEBD, αναφερόμενη στον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-5.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσφάτως συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σερβίας και τον Μουσουλμάνο, εκ περιτροπής πρόεδρο της Βοσνίας στην Κωνσταντινούπολη ανακοινώνοντας την οικονομική στήριξη της Τουρκίας στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει τη Βοσνία με τη Σερβία.

Η κίνηση αυτή προστιθέμενη στις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σερβία, στα εδραιωμένα οικονομικά συμφέροντα που έχει σε Αλβανία, πΓΔΜ και Κόσοβο, εντείνει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό, ενώ καθιστά σαφές ότι η Τουρκία καλλιεργεί υψηλής αξίας ευκαιριακές σχέσεις με στόχο να ασκήσει παρέμβαση, ή να διαμεσολαβήσει στην πρόκληση ή αποσόβηση κρίσης στην περιοχή.