Μήνυμα στους Ευρωπαίους “φίλους” του Τραμπ στέλνει το FBI

Μήνυμα στους Ευρωπαίους “φίλους” του Τραμπ στέλνει το FBI

Προβλήματα σε Ευρωπαίους πολιτικούς “φίλους” του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι δημιουργεί η έρευνα του FBI για την ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές του 2016, καθώς ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ απήγγειλε και νέες κατηγορίες σε βάρος του πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του προέδρου των ΗΠΑ, Πολ Μάναφορτ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που καταρτίστηκε από την ομάδα του Μιούλερ, ο Μάναφορτ πλήρωνε μυστικά άλλοτε κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς το 2012 και το 2013 προκειμένου να υποστηρίζουν τη φιλορωσική τότε κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται πως ο Πολ Μάναφορτ κατέβαλε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ σε τότε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη — που δεν κατονομάζονται.

Διαφήμιση

Κατά το ίδιο έγγραφο, ο Μάναφορτ είχε δημιουργήσει την ούτως καλούμενη «ομάδα των Αψβούργων», η οποία υποτίθεται ότι προέβαινε σε ανεξάρτητες, θετικές κρίσεις για τις ενέργειες της τότε ουκρανικής κυβέρνησης.

Την ομάδα αυτή φέρεται να διηύθυνε ένας πρώην Ευρωπαίος καγκελάριος, ο οποίος στο κατηγορητήριο αναφέρεται ως «Ξένος Πολιτικός Α», σε συντονισμό με τον Μάναφορτ.

Η διαρροή πτυχών του κατηγορητηρίου, όχι όμως αναλυτικών στοιχείων για τα ονόματα των Ευρωπαίων πολιτικών που φέρονται να έχουν πληρωθεί από τον Μάναφορτ, ο οποίος αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ, αποτελεί ένα πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα για τόσο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ όσο και για τους υποστηρικτές του στην Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό το FBI και οι ευρωπαϊκές αρχές προσπαθούν να σπάσουν τον κύκλο της επιρροής του Βλάντιμιρ Πούτιν στην αμερικανική και ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, χωρίς να απαιτηθούν ηχηρές ενέργειες κάθαρσης, χαρτί, που ωστόσο, φαίνεται να έχουν στα χέρια τους.