Εμπλοκή Τραμπ-Νιέτο για τείχος-NAFTA

Εμπλοκή Τραμπ-Νιέτο για τείχος-NAFTA

Επιδεινώνονται οι ήδη οριακές σχέσεις των ΗΠΑ με το Μεξικό καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην πολιτική του για την κατασκευή του τείχους, προσπαθώντας να αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει μέρος του κόστους, καθώς τα κονδύλια που εξασφάλισε από τον προϋπολογισμό δεν επαρκούν και η κατασκευή του αποτελεί κορυφαία του προεκλογική εξαγγελία.

Η διακηρυγμένη διάσταση απόψεων του Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένα Νιέτο δεν κατέστη δυνατό να αμβλυνθεί παρά τις εργώδεις προσπάθειες των αντιπροσωπειών σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να επέλθει νέα ρήξη, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας. Αποτέλεσμα της νέας σύγκρουσης ήταν η επ αόριστον αναβολή της επίσκεψης του Μεξικανού προέδρου στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο ανέβαλαν το σχέδιο που προέβλεπε ο αρχηγός του κράτους του Μεξικού να κάνει επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια τεταμένη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε απόλυτο αδιέξοδο όσον αφορά το τείχος που ο ρεπουμπλικάνος θέλει να υψωθεί στα σύνορα των δύο κρατών, δήλωσε αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος το Σάββατο.

Διαφήμιση

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα για να γίνει μια επίσκεψη, αλλά θα πουν στις ομάδες τους να συνεχίσουν να συζητούν και να συνεργάζονται»,

είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η διαφωνία αυτή, έχει όμως αντίκτυπο και στις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανοίξει τη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό και τον Καναδά, χρησιμοποιώντας παράλληλα τη διαδικασία αυτή ως μοχλό πίεσης για την επίτευξη άλλων πολιτικών συμβιβασμών.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι συζητείτο μια διμερής σύνοδος κορυφής εντός των προσεχών εβδομάδων, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς.
Η εφημερίδα The Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη ότι η επίσκεψη αναβάλλεται το Σάββατο, σημείωσε πως η συνδιάλεξη του Τραμπ και του Πένια Νιέτο την Τρίτη, που διήρκεσε 50 λεπτά, κατέληξε σε αδιέξοδο όταν ο ρεπουμπλικάνος επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί δημόσια τη θέση της μεξικανικής κυβέρνησης πως δεν θα επωμιστεί το κόστος της ανέγερσης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Μεξικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στην εφημερίδα ότι ο Τραμπ ήταν εκτός εαυτού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, έγραψε η Ουάσινγκτον Ποστ. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναγνώρισαν ότι ο Τραμπ οργίστηκε, διότι θεώρησε παράλογη την αξίωση του Πένια Νιέτο να υπαναχωρήσει από την προεκλογική του υπόσχεση πως θα αναγκάσει τη μεξικανική κυβέρνηση να πληρώσει για το τείχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανέφερε ότι δεν έχει κανένα άλλο σχόλιο για τη συνδιάλεξη πέραν του ότι ο Τραμπ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της συντριβής ενός ελικοπτέρου στην Οαχάκα και του ότι οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις στα πεδία του εμπορίου, της μετανάστευσης και της ασφάλειας.