Προσφυγή στη Χάγη κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Μολδαβία

Προσφυγή στη Χάγη κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Μολδαβία

Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατά της Ρωσίας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, Andrian Candu, για την κατοχή της Υπερδνειστερίας, κίνηση που εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας από το 1992 και ενώ η Μόσχα έχει κατ επανάληψη ανακοινώσει σχέδια για την αποχώρησή τους από την περιοχή, εν τούτοις δεν το έχει πράξει ποτέ. Παράλληλα, η Ρωσία εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα σκληρό εμπορικό εμπάργκο έναντι της Μολδαβίας, ενώ προσπαθεί κατά πάγια τακτική να επηρεάσει το εκλογικό σώμα.

Η αντιπαράθεση NATO-Ρωσίας στη Μολδαβία έχει οδηγήσει τη χώρα σε διχασμό, κάτι που αποτυπώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας, με την κυβέρνηση να είναι φιλοδυτική και τον πρόεδρο, Ιγκόρ Ντιντόν φιλορώσο. Το σχίσμα αυτό έχει καταστήσει ιδιαίτερα προβληματική τη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς ο πρόεδρος προβάλλει προσκόμματα στον διορισμό υπουργών, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να κάνει χρήση Συνταγματικής ρήτρας και να παύσει δυο φορές τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, η κυβέρνηση της Μολδαβίας αναζητά διεθνή νομική εταιρία για την μελέτη, γνωμοδότηση και εν τέλει την κατάθεση της προσφυγής στη Χάγη, ενώ ξεκαθαρίζει ότι αν και διεξάγονται διερευνητικές επαφές, ακόμα δεν έχει επιλεγεί η εταιρία που θα το αναλάβει.

Με την προσφυγή, η Μολδαβία, θα απαιτήσει αποζημίωση για ζημιές που προκάλεσαν τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν τοποθετηθεί στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας για περισσότερα από 25 χρόνια.

Αρχικά, την πρόθεση αποκάλυψε ο Καντού στις 19 Ιανουαρίου σε συνέντευξη σε λετονική εφημερίδα.

Άμεση ήταν η απάντηση από Ρώσος βουλευτές, στις 22 Ιανουαρίου, οι οποίοι αντέταξαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει με προσφυγή από τη Μολδαβία την κάλυψη του κόστους ανάπτυξης των στρατιωτών της.

“Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις εκπληρώνουν έναν ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, αποφεύγοντας μια στρατιωτική σύγκρουση, η οποία θα ήταν αναπόφευκτη αν δεν υπήρχαν εκεί. Αυτά τα έξοδα δεν είναι καθόλου μικρά “

ανέφερε ο Ρώσος γερουσιαστής Φραντ Κλίνσεβιτς, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Regnum.

Ένα μέλος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, Αλεξέι Πούσκοφ, επίσης διαμαρτυρήθηκε μέσω Twitter στις 21 Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι αυτή ήταν «η τυπική λογική των παρασίτων: να εφεύρουμε μια δικαιολογία και να φωνάξουμε δώστε λεφτά»!

Ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ρωσικές αγορές θα κλείσουν επίσης για τη Μολδαβία, αν και η Μόσχα επιβάλλει ήδη από το 2013 ευρύ εμπάργκο στα εμπορεύματα από τη Μολδαβία.

Εν τω μεταξύ, ο φιλο-ρώσος πρόεδρος της Μολδαβίας Ιγκόρ Ντοντόν δήλωσε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι λαϊκιστική κίνηση για εκλογικούς σκοπούς.

Είπε ότι δηλώσεις όπως αυτή του Καντού “είναι πολύ επικίνδυνες για τη Μολδαβία”.

Η Ρωσία διατηρεί περίπου 1.500 στρατιώτες στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείστερου.

Έχουν αναπτυχθεί από την εκεχειρία του 1992 μετά τον πόλεμο μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών στην Υπερδνειστερία και του μολδαβικού στρατού.

Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το 2017, περίπου 200 κοινές στρατιωτικές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Υπερδνειστερία με τη συμμετοχή ρωσικών στρατιωτών και δυνάμεων της Υπερδνειστερίας.

Οι επικριτές της στρατιωτικής συμμετοχής της Μόσχας υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποστηρίζουν στην πραγματικότητα το αυτονομιστικό καθεστώς στην Τιρασπόλ.