Ο Τραμπ ετοιμάζεται να προσφέρει τη Συρία στον… Πούτιν

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να προσφέρει τη Συρία στον… Πούτιν

Τους στόχους των ΗΠΑ για τη Συρία φαίνεται να έχει αναπροσαρμόσει με πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, ανάγοντας την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους σε μείζονα σκοπό και αφαιρώντας από την εξίσωση την ανατροπή του Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε από τον Λευκό Οίκο.

«Είμαστε εκεί για έναν λόγο: να νικήσουμε τον ISIS και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας»,

δήλωσε την Τετάρτη την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστραλό Πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, στο Λευκό Οίκο, ενώ συνέχισε,

“Δεν είμαστε εκεί για κανένα άλλο λόγο και έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό το στόχο μας.”

Ενώ ο Ντόναλντ Τραμο δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη συριακή κυβέρνηση “ανθρωπιστική ντροπή”, επικρίνοντας τη Ρωσία και το Ιράν για τη στήριξή τους, οι παρατηρήσεις του υπονοούσαν ότι ο αμερικανικός στρατός δεν αναπτύσσει επιχειρήσεις στη Συρία πέρα από τον «τελικό» στόχο την επικράτησης επί του Ισλαμικού Κράτους ISIS / ISIL).

Διαφήμιση

Ωστόσο, η θέση του Τραμπ μπορεί προκαλέσει έκπληξη ακόμα και στο υπουργικό του σμβούλιο. Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέλι, η υποστηρίζει σθεναρά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, έχει ταχθεί υπέρ του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας που προτείνει την εκεχειρία έκτακτης ανάγκης στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε – κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι – ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν αφορά το Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο Αλ Νούσρα και άλλες ομάδες «οι οποίες μοιράζονται τα οικοδομικά τετράγωνα της Δαμασκού».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση της Δύσης στο συριακό ζήτημα, λέγοντας ότι η Μόσχα έχει την υπόνοια ότι η Δύση θέλει να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της από τις συνομιλίες της Γενεύης στην υλοποίηση ενός σχεδίου «Β».

«Ένα σύνολο παραγόντων μάς κάνει να σκεφτόμαστε και να λέμε ότι ο στόχος εκείνων που θέλουν το ψήφισμα για την κατάσταση στην ανατολική Γούτα να ψηφιστεί αυτή τη στιγμή χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι δικές μας ουσιαστικές τροπολογίες, δεν συνίσταται στο να βοηθηθεί ο άμαχος πληθυσμός, αλλά να στρέψουν την προσοχή στο συριακό ζήτημα, από τις συνομιλίες της Γενεύης που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα στις κατηγορίες κατά της συριακής κυβέρνησης, ώστε να της αποδώσουν όλες τις αμαρτίες με σκοπό να προωθήσουν το λεγόμενο σχέδιο “Β”

για την ανατροπή της», είπε.

Η Ρωσία, αν και διατηρεί επαφές με ορισμένες δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης, κυρίως τις μη ένοπλες, χαρακτηρίζει πολλές φορές συλλήβδην τους Σύρους αντάρτες ως «τρομοκράτες».