Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων επανήλθε με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δίνοντας συνέχεια στο μπαράζ που έχει εξαπολύσει η ελληνική, κυπριακή και ευρωπαϊκή διπλωματία κατά της Άγκυρας για την ένταση που έχει δημιουργήσει στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα, έκανε λόγο για πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική των δηλώσεων Τουσκ και τη σύμπνοια που αποτυπώθηκε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής/
«Η Τουρκία έχει παραβιάσει πολλαπλώς το διεθνές δίκαιο με τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ»
ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τη στήριξη των Ευρωπαίων στην Ελλάδα έκανε λόγο για μια «πολύ σοβαρή και αυστηρή δήλωση της ΕΕ και την ισχυρότερη που έχει γίνει ποτέ», υπενθυμίζοντας πως η γείτονα έχει πολλά οικονομικά συμφέροντα που συνδέονται με την Ευρώπη.
Οι νέες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, αποτελούν σαφή ένδειξη αλλαγής στρατηγικής, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς από τη στάση της ήρεμης δύναμης η Ελλάδα σε συνεργασία με την Κύπρο ανεβάζουν τους τόνους, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, χωρίς όμως να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα, αλλά προειδοποιώντας την Άγκυρα για αλλαγή στάσης.
Στην πραγματικότητα τόσο οι δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά, όσο και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς και των κκ Αναστασιάδη και Τουσκ αποτελούν καμπανάκι για την Τουρκία, ώστε να κατεβάσει τους τόνους και να αυτοπεριοριστεί, ενημερώνοντας ότι στην επόμενη κίνηση θα υπάρξουν συνέπειες τόσο όσον αφορά την απάντηση στο πεδίο, όσο και σε πολιτικό στην ΕΕ.
Η Τουρκία πρέπει να αναλογιστεί αυτό που έχω πει εδώ και δύο χρόνια, ότι η Ελλάδα δεν είναι Ιράκ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συνδράμουμε την προσπάθειά της να προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Επισήμανε ακόμη ότι η Αγκυρα δεν μπορεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, σημειώνοντας ότι στην επόμενη φάση εμπλέκονται η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε μάλιστα το Κυπριακό ως «ένα πρόβλημα πρωτίστως παράνομης κατοχής και επεμβατικών “δικαιωμάτων” από την πλευρά της Τουρκίας. Στο Crans Montana μπήκε στο τραπέζι η ουσία του Κυπριακού».
Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων είπε πως η Αθήνα θέλει «μια συμφωνία με την πΓΔΜ που να αντέχει μέσα στο χρόνο και θα λύνει τα προβλήματα».