Κινδύνους κρύβουν οι δηλώσεις Χαν για Αλβανία, πΓΔΜ

Κινδύνους κρύβουν οι δηλώσεις Χαν για Αλβανία, πΓΔΜ

Την ισχυρή βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την αξιοπιστία της διακήρυξης επανεργοποίησης της ενταξιακής διαδικασίας επιχείρησε να αποδείξει με δηλώσεις του ο αρμόδιος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, κίνηση που αν και θετική μπορεί να υποσκάψει τις διμερείς διαπραγματεύσεις των χωρών αυτών με την Ελλάδα για την επίλυση διαφορών, η επίλυση των οποίων είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη-μέλη σύντομα, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, είπε ο Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος Επίτροπος για την Διεύρυνση, στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

«Οι πολίτες αυτών των χωρών αξίζουν αυτήν την συγκεκριμένη ευρωπαϊκή προοπτική. Πιστεύουμε ότι και οι δύο χώρες εφήρμοσαν στο παρελθόν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έτσι απέκτησαν το δικαίωμα για ένα τέτοιο βήμα. Η Αλβανία για παράδειγμα έκανε μεγάλες προόδους στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος»,

πρόσθεσε ο κ. Χαν. Οσον αφορά την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής Γερμανού ανταποκριτή της die Welt, αλλά συνεχίζει να θεωρεί ότι, παρά το ότι συνταγματικά η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, στην πράξη υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις.

Διαφήμιση

«Υπάρχουν χιλιάδες φυλακισμένοι, πολλοί χωρίς κατηγορητήριο. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε σοβαρά ελλείμματα στην τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου»,

αναφέρει ο κ. Χαν.