Βαλκάνια και Τουρκία συζήτησαν Τσίπρας-Μογκερίνι

Βαλκάνια και Τουρκία συζήτησαν Τσίπρας-Μογκερίνι

Θέματα ασφάλειας και συνόρων έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με την την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εστίασε στα Δυτικά Βαλκάκια και την Τουρκία, περιοχές που καταγράφεται αυξημένη ένταση, λόγω της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με το NATO και της προσπάθειας της Άγκυρας να επωφεληθεί από αυτή. Ωστόσο η αντιπαράθεση για τον έλεγχο της περιοχής μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδειχθεί θρυαλλίδα, στην περιοχή -που όχι αδίκως- χαρακτηρίζεται πυριτιδαποθήκη.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλούνται ελληνικά media, σε σχέση με την Τουρκία, συζητήθηκαν οι προκλήσεις της Άγκυρας στην Κύπρο και στο Αιγαίου, όπου η Ευρωπαία αξιωματούχος εξέφρασε την υποστήριξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους μέλους, αλλά και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Διαφήμιση

Για τα Δυτικά Βαλκάνια, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία, όπου η κ. Μογκερίνι χαρακτήρισε, σύμφωνα πάντα με την ίδια κυβερνητική πηγή, την Ελλάδα ως χώρα «κλειδί» για την ΕΕ στην περιοχή. Ανέφερε επίσης στον Πρωθυπουργό, ότι στη διάρκεια της περιοδείας που θα κάνει την επόμενη βδομάδα στα Δυτικά Βαλκάνια με τον Πρόεδρο Γιούνκερ, θα αναδείξουν την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών, αλλά με την προϋπόθεση της επίλυσης των διμερών προβλημάτων.