Τσίπρας προς Τουρκία: Σεβασμός στις κόκκινες γραμμές για προσέγγιση με ΕΕ

Τσίπρας προς Τουρκία: Σεβασμός στις κόκκινες γραμμές για προσέγγιση με ΕΕ

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή της προοπτική είναι άρρητα συνδεδεμένη με το σεβασμό του διεθνούς Δικαίου και την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα και την Κύπρο έστειλε από τις Βρυξέλλες, μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας λάβει την ανεπιφύλακτη στήριξη των υπολοίπων ηγετών.

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ε.Ε., δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έθεσε τόσο στη Σύνοδο -από κοινού με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη-, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε τους εταίρους για το περιστατικό στα Ίμια.

Διαφήμιση

Είπε επίσης ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα μήνυμα στην Άγκυρα είχε στείλει και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. εκφράζοντας τη θέση των ηγετών.