Το σενάριο της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του ονοματολογικού επιβεβαιώνει με συνέντευξή του στο Balkaninsight ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δυο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Άγκελα Μέρκελ.
Ο κ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη πεπεισμένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» ενώ για τον Νίκο Κοτζιά, σημειώνει ότι «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».
«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή, δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών»,
υπογραμμίζει, ενώ απαντώντας σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι στην κλίμακα από το ένα έως το 10, δηλώνει 8.
Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ σημειώνει ότι
«οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια “παράκαμψη”, χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».
ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ δηλώνει, εν κατακλείδι, ικανοποιημένος από την έως τώρα στάση της εθνικιστικής αντιπολίτευσης, του VMRO, εκτιμώντας ότι η σιωπή τους δείχνει ότι θέλουν λύση στο πρόβλημα.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει τις ενδείξεις επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων και πρόωρης ωρίμασης του Σκοπιανού, καθώς αρχικά η λύση τοποθετούνταν στο τέλος Ιουνίου. Αν και οι δηλώσεις του Ζάεφ δεν αποτελούν αυταπόδεικτη αλήθεια, είναι όμως μια ακόμη πιο σαφής ένδειξη της διάθεσής του, του κλίματος που επικρατεί και των πιέσεων που δέχεται προς αυτή την κατεύθυνση.