Τη συμβολή της ΕΕ, της Γερμανίας και της καγκελαρίου Μέρκελ προσωπικά για τη διαμόρφωση ασφαλούς περιβάλλοντος στα Βαλκάνια και το Αιγαίο προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και του NATO, ζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Η συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ακολουθεί την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με την καγκελάριο της Γερμανίας.
Η Άγκελα Μέρκελ με τον τρόπο αυτό και αφού πρώτα συνάντησε τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθιστά σαφές το ενδιαφέρον της για την περιοχή των Βαλκανίων, του Αιγαίου και της Μεσογείου, χωρίς ωστόσο να έχει εκδηλώσει πρωτοβουλίες.
Η στήριξη της Γερμανίας είναι σαφής και δεδομένη, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, λέγοντας πως η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας στο μεταναστευτικό είναι αποτελεσματική – γεγονός που τόνισαν όλες οι πλευρές- όμως απαιτείται να μην υπάρχουν εντάσεις στο Αιγαίο.
Ένδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης για τη σταθεροποίηση της πΓΔΜ και την άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό αποτελεί η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στα Σκόπια, που είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή. Τον Γιούνκερ θα συνοδεύει ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Αν και οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και η προοπτική εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης ωριμάζει, υπάρχουν παράγοντες που διακηρυγμένα επιθυμούν την εμπλοκή τόσο στο εσωτερικό των δυο εμπλεκόμενων χωρών όσο και διεθνώς. Οι πολλαπλές πιέσεις που εφαρμόζονται εξαιτίας των δυνάμεων αυτών, αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα καθώς υποσκάπτουν την προσπάθεια, είτε άμεσα, είτε μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, απειλώντας με αποσταθεροποίηση τις κυβερνήσεις.
Ο ρόλος της Ρωσίας είναι εξ αρχής σαφής και ξεκάθαρος, καθώς η επίλυση του ονοματολογικού θα σημάνει ένταξη της πΓΔΜ στο NATO και απομάκρυνση από τον άξονα της Μόσχας. Παρέμβαση ασκεί και η Τουρκία, τόσο γιατί διαθέτει αυξημένη και πολυεπίπεδη παρουσία στην πΓΔΜ και επιθυμεί να τη χρησιμοποιήσει με αντάλλαγμα από την ΕΕ και αφετέρου γιατί παίζει το ρωσικό χαρτί απέναντι στο NATO, διεκδικώντας αντισταθμιστικά πολιτικά και οικονομικά οφέλη από τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, για την ελληνική κυβέρνηση η προώθηση μιας συμφωνίας στο εσωτερικό απαιτεί σταθεροποίηση της αντιπολίτευσης, βελτίωση της οικονομίας και ανανεωμένη ευρωπαϊκή δυναμική, ώστε να αποδυναμωθούν οι ευρωσκεπτικιστικές φωνές στην κοινωνία, να αντικρουστούν οι παρεμβάσεις τρίτων, μέσω εθνικιστικών σταγονιδίων και να πειστεί η κοινωνία για την αλλαγή της κατάστασης και τη νέα προοπτική.
Ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό είναι καταιγιστικές, ο Νίκος Κοτζιάς επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την καθυστέρηση του ταξιδιού του στα Σκόπια. Αν και η ΠΓΔΜ είχε λάβει οδηγίες να περιμένει τον υπουργό την Πέμπτη που μας πέρασε, τελικά η επίσκεψή του ακυρώθηκε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Ο πιθανότερος λόγος για την αναβολή της επίσκεψης είναι η προετοιμασία του εδάφους, καθώς κρίθηκε πως έπρεπε πρώτα να συναντηθεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την Άγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία να μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών στα Σκόπια, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα.