Λετονία: Η κυβέρνηση ζητά παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

Λετονία: Η κυβέρνηση ζητά παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη

Διαστάσεις χιονοστιβάδας έχει αποκτήσει πλέον υπόθεση του σκανδάλου ξεπλύματος χρήματος στη Λετονία, καθώς μετά την εμπλοκή του κεντρικού τραπεζίτη και την προσωρινή σύλληψή του από τις αρχές, η κυβέρνηση από τη μια βλέπει προσπάθεια ρωσικής παρέμβασης και από την άλλη ζητά την παραίτηση του Ίλμαρς Ρίμσεβιτς.

Ο υπουργός Οικονομίας της Λετονίας κάλεσε τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας να παραιτηθεί με αφορμή την έρευνα για το εάν δωροδοκήθηκε, ισχυρισμούς που ο ίδιος ο Ίλμαρς Ρίμσεβιτς έχει αρνηθεί.

Το σαββατοκύριακο, ο κ. Ρίμσεβιτς τέθηκε υπό κράτηση κατηγορούμενος ότι δωροδοκήθηκε με περισσότερα από 100.000 ευρώ. Ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί, φέρνοντας την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να τον αποπέμψει, ενώπιον πολιτικού διλήμματος.

Διαφήμιση

Μιλώντας την Πέμπτη στο πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Άρβιλς Ασεράντενς δήλωσε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να αποχωρήσει με τη θέλησή του, καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει. Ο Ί. Ρίμσεβιτς είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας να αποχωρήσει ο Ρίμσεβιτς»,

δήλωσε ο κ. Ασεράντενς, μέλος του κόμματος της Ενότητας, που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Ασεράντενς δήλωσε ότι ο Ρίμσεβιτς θα πρέπει να αποχωρήσει «οικειοθελώς».

Τα σχόλιά του απηχούν τις δηλώσεις του Άιναρς Λατκόβσκις, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της διαφθοράς, ο οποίος επίσης κάλεσε τον κ. Ρίμσεβιτς να παραιτηθεί.

Ο ‘Ιλ. Ρίμσεβιτς έχει αρνηθεί τις κατηγορίες περί χρηματισμού του, λέγοντας ότι πρόκειται για μία εκστρατεία σπίλωσης που ενορχηστρώθηκε από τράπεζες που ήθελαν να κλείσουν ανοικτούς λογαριασμούς μαζί του.