Στα όρια θερμού επεισοδίου έφτασε η ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν το γεωτρύπανο της ENI διαταχθεί από την εταιρία να αποχωρήσει από την περιοχή, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα κυπριακά media επικαλούμενα επικοινωνία τουρκικού σκάφους του πολεμικού ναυτικού και του καπετάνιου του γεωτρύπανου, ενώ από τα στοιχεία αποκαλύπτεται ότι η Ιταλία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων, ελλείψει πολιτικής βούλησης.
Ωστόσο, λόγω της προέλευσης των πληροφοριών από τουρκικές πηγές, η ανάγνωσή τους οφείλει να είναι προσεκτική, καθώς σχεδόν πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το στοιχείο της προπαγάνδας και του ψυχολογικού πολέμου, συνήθως δια του υπερτονισμού γεγονότων ή δια της απάλειψης στοιχείων που θα εξοσσοροπούσαν την εικόνα.
Σε αυτή τη φάση πάντως, η καταγεγραμμένη διπλωματική ήττα της Κύπρου και η επίσης εμφανής αδυναμία της Ιταλίας να παίξει καταλυτικό ρόλο και να ανασχέσει την τουρκική προκλητικότητα, μπορούν να αποδειχθούν ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την κυπριακή πρωτοβουλία στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής.
Σύμφωνα με το πρακτορείο DHA, που αποκαλύπτει τον διάλογο από τουρκικές πηγές, το γεωτρύπανο παρολίγον να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό πλοίο το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, όταν παρεμποδίστηκε να πάει στο οικόπεδο 3.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το DHA, η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους στην περιοχή».
Όπως αναφέρει το πρακτορείο DHA, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».
Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».
Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αποδεικνύοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ιταλίας και τη συνεπακόλουθη διπλωματική ήττα της Κύπρου, η Ρώμη έστειλε μια φρεγάτα που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο, ωστόσο η ιταλική φρεγάτα,
«βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».
Ανώτατος αξιωματούχος ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο Ντογάν ότι η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι ήταν απεγνωσμένοι. «Οι Ελληνοκύπριοι δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε την στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Ωστόσο, πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό .