Ευρωζώνη: Ανησυχεί η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων

Ευρωζώνη: Ανησυχεί η ύφεση των πληθωριστικών πιέσεων

Ο πληθωρισμός Ευρωζώνη διαμορφώθηκε σε 1,3% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2018, όσο είχε καταγραφεί και στην προκαταρκτική εκτίμηση, υποχωρώντας όμως από το 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο Ιούλιο, ένδειξη που προβληματίζει την ΕΚΤ, για ενδεχόμενο αρνητικό αντίκτυπο λόγω της στρατηγικής σταδιακής απεμπλοκής από το QE, που ανακοίνωσε.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, χαλαρώνοντας από κέρδη 2,9% το Δεκέμβριο. και οι τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής αυξήθηκαν κατά 1,1%, σε σύγκριση με 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός ήταν σταθερός για τις υπηρεσίες (στο 1,2%). (2,5% έναντι 2,2%) και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,6% έναντι 0,5%).

Διαφήμιση

Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της ευρωζώνης, ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός καταγράφηκε στη Γαλλία (1,5%), ακολουθούμενος από τη Γερμανία (1,4%), την Ιταλία (1,2%) και την Ισπανία (0,7%).


Σε ετήσια βάση ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, επιβεβαιώθηκε επίσης στο 1% τον Ιανουάριο, από 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 0,9% τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,4% τον Δεκέμβριο και σε σύγκριση με την αγορά συναίνεσης κατά 1,6% πτώση.