Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επαναφέρει στην πολιτική και ειδησεογραφική ατζέντα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αν και βρίσκεται στην Ιαπωνία, σηματοδοτώντας μια πιο ενεργητική προσέγγιση, ευθυγραμμιζόμενες με τις θέσεις που διατύπωσε, προ ημερών, η Άγκελα Μέρκελ.
«Το τεχνικό έργο έχει αρχίσει, ώστε να είμαστε έτοιμοι ως το καλοκαίρι όταν θα τερματιστεί το πρόγραμμα»
διευκρίνισε ο Ρέγκλινγκ σε δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφότου εκφώνησε ομιλία σε μια εκδήλωση στην ιαπωνική πρωτεύουσα. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν θα ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα να δεχθεί ένα κούρεμα, δηλαδή απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού κρατικού χρέους.
«Εάν, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους απαιτείται περαιτέρω ελάφρυνσή του, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών της».
δήλωσε, ενώ εξέφρασε εξάλλου αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι μπόρεσε να βγει στις αγορές και να διαθέσει χρεόγραφα πριν καν βγει από το πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ συμπίπτουν με την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, γεγονός που σημαίνει ότι το ζήτημα θα τεθεί στο περιθώριο των διεργασιών.
Οι θέσεις του επικεφαλής του ESM δεν απέχουν από τις συνήθεις, ωστόσο απηχούν πλέον τη νέα πολιτική της Γερμανίας, όπως τη διατύπωσε η Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι “τελείωσαν τα Μνημόνια” και ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο.
Παράλληλα, οι δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ αποτελούν και απάντηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αποφασίζει τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και ζητά επιμόνως την εξειδίκευση των μηχανισμών ελάφρυνσης του χρέους ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα. Υπ αυτό το πρίσμα η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM υπέρ της πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους, με μόνη προϋπόθεση τη συνέχιση των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων, αποτελεί, ουσιαστικά, αποδοχή των θέσεων του Ταμείου.
Από την άλλη πλευρά, παραμένουν τα ακανθώδη ζητήματα του χρόνου που θα προσδιοριστεί η πρόσθετη ελάφρυνση και του τρόπου και περιόδου που θα γίνει.