Σε διπλωματική ήττα της Κύπρου έναντι της Τουρκίας, κατέληξε η αντιπαράθεση στο τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς το γεωτρύπανο της ENI αναγκάζεται να αποχωρήσει και να κατευθυνθεί προς το Μαρόκο, μετά από δυο εβδομάδες που παρέμεινε ακινητοποιημένο και έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις.
Η ιταλική εταιρία διαβεβαιώνει ότι η αναχώρηση είναι προσωρινή και ότι το γεωτρύπανο πρόκειται να επιστρέψει στην περιοχή, αλλά η κίνηση είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα πολιτικών και διπλωματικών διαβουλεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης, στις οποίες επικράτησε η θέση της Τουρκίας. Ενδεχόμενη επιστροφή του γεωτρύπανου θα είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του προέδρου της Κύπρου να θέσει το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει προαναγγείλει ότι θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και παραβαστικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ στη σημερινή, άτυπη, Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, έχοντας δεδομένη τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα και εξασφαλίζοντας, χθες, την υποστήριξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Οι έως τώρα εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η Ιταλία δε είναι πρόθυμη να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες στη Μεσόγειο, ενώ ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε και το πυραυλικό σύστημα που ετοιμάζεται να κατασκευάσει σε συνεργασία με την Τουρκία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ιταλικής εταιρείας παρέπεμψε σε δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ο οποίος τόνισε ότι
«είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή. Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση»,
Ο Ντεσκάλτσι απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η εταιρεία του την έρευνα στην περιοχή λόγω των εντάσεων.
«Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».
Η ΕΝΙ διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI.
Έχοντας διασφαλίσει τη διπλωματική νίκη αυτή η Άγκυρα συνεχίζει να απειλεί, αυτή τη φορά δια στόματος του υπουργού Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ (ο οποίος είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν), ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» από την Κύπρο και ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.